Ny bleking på Great Barrier Reef

Australske forskere sa i juli at korallene i Great Barrier Reef hadde vist noe tegn til bedring siden den siste blekingen, men erkjenner at langtidsutsiktene for det 2.300 kilometer lange økosystemet er «svært dårlige». Foto: Kyodo / AP / NTB
Australske forskere sa i juli at korallene i Great Barrier Reef hadde vist noe tegn til bedring siden den siste blekingen, men erkjenner at langtidsutsiktene for det 2.300 kilometer lange økosystemet er «svært dårlige». Foto: Kyodo / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Great Barrier Reef har igjen blitt rammet av utbredt korallbleking, sier australske myndigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Korallbleking innebærer at korallene mister sine farger, og er forårsaket av høy vanntemperatur. Fenomenet skyldes at koralldyrene kvitter seg med alger som de er avhengig av for å overleve. Det kan føre til alvorlige skader på revet.

Det 2.300 kilometer lange Great Barrier Reef står på Unescos verdensarvliste. Den siste uken har temperaturene i havet utenfor østkysten av Australia ligget på mellom 0,5 og 2 grader over gjennomsnittet.

– Bleking har blitt oppdaget over hele nasjonalparken. Den er utbredt, men varierende, på tvers av flere regioner, og varierer i påvirkning fra mindre til alvorlig, sier myndighetene i sin ukentlige oppdatering.

Australian Marine Conservation Society sier rapporten er katastrofale nyheter.

Korallbleking har rammet 98 prosent av Great Barrier Reef, verdens største korallrev, siden 1998. Revet er også utsatt for skade fra sykloner og sjøstjerner som spiser korallene. Begge faktorene forverres i takt med klimaendringene.