Antatt ukrainsk drone på avveie styrtet i Kroatia

Kroatisk politi undersøker stedet der en drone som trolig har fløyet fra Ukraina, styrtet fredag.
Kroatisk politi undersøker stedet der en drone som trolig har fløyet fra Ukraina, styrtet fredag. Foto: Darko Bandic / AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det som antas å være en sovjetiskbygd overvåkingsdrone som brukes av Ukraina, har styrtet i utkanten av Kroatias hovedstad Zagreb.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er meldt om et kraftig smell etter at dronen gikk i bakken, men det er ikke meldt om personskader, sier kroatiske myndigheter fredag. Det er antatt at den er kommet på avveie og har fløyet over 500 kilometer fra krigssonen i Ukraina.

I en uttalelse etter et møte i Kroatias sikkerhetsråd heter det at «et pilotløs militært luftfartøy» kom inn i kroatisk luftrom fra Ungarn. Det hadde en hastighet på 700 kilometer i timen og fløy i 1.300 meters høyde. Hendelsen skal granskes, og Nato vil bli varslet.

Eksperter sier til nettmagasinet The War Zone at det trolig er snakk om en Tu-141-drone som har fått problemer. Dronetypen, også kjent som Strizj (svale), ble bygget i Sovjetunionen, og Ukraina er det eneste landet man vet bruker den i dag.

– Det er en ganske stor gjenstand, så det er utrolig at ingen ble skadd, sier Zagrebs ordfører Tomislav Tomasevic.