Rapport: Frode Berg-saken ble brukt til å illustrere en ny kald krig

Frode Berg ble dømt til 14 års fengsel i Russland for spionasje.
Frode Berg ble dømt til 14 års fengsel i Russland for spionasje. Foto: Ole Berg-rusten / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spiondømte Frode Berg ble på russiske digitale plattformer brukt som propaganda for å skissere en ny kald krig mellom Russland og USA, ifølge en forskningsrapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Studien har undersøkt de to russiske nettstedene RT og Live Journal, hvor Frode Berg-saken fremstilles som en del av en ny kald krig, skriver NRK.

Norge fremstilles som en stat underlagt USA hvor stormaktene konkurrerer i nord, ifølge rapporten. Russiske myndigheter brukte spionsaken som et springbrett for å kritisere Norge, og de mener Norge gir Nato mer spillerom på norsk territorium.

– Uvissheten om hva som er ekte og hva som er politisk fabrikkerte meninger er helt sentralt i propagandadynamikken på brukerstyrte plattformer. Spørsmålet om graden av offisiell innblanding er ikke like viktig, sier Russland-forsker Johanne Kalsaas ved Universitetet i Bergen, som står bak rapporten.

Den pensjonerte grenseinspektøren Frode Berg ble pågrepet av russisk sikkerhetspoliti i desember 2017 og dømt til 14 års fengsel for spionasje. Han tilbrakte nesten to år i fengsel før han ble benådet i november 2019.