Kina: Vennskapet med Russland står fjellstøtt

Kinas utenriksminister Wang Yi uttalte seg på en digital pressekonferanse på sidelinjene av det årlige møtet i Kinas nasjonale folkekongress.
Kinas utenriksminister Wang Yi uttalte seg på en digital pressekonferanse på sidelinjene av det årlige møtet i Kinas nasjonale folkekongress. Foto: Sam McNeil / AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kinas utenriksminister Wang Yi omtaler Russland som landets viktigste strategiske partner, og sier vennskapet mellom landene fortsatt er «fjellstøtt».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Wang holdt mandag sin årlige pressekonferanse på sidelinjen av det årlige møtet i Kinas nasjonale folkekongress. Der kommenterte han situasjonen i Ukraina, og nektet nok en gang å fordømme det russiske angrepet på landet.

I stedet omtalte han Russland som Kinas viktigste strategiske partner og sa at vennskapet mellom landene fortsatt er «fjellstøtt».

– Vennskapet mellom de to folk er fjellstøtt, og begge lands framtidige samarbeidsprospekter er veldig store, sa Wang om Russland.

Han la imidlertid til at Kina er villige til å se på samarbeidet med det internasjonale samfunnet om å «gjennomføre nødvendig mekling» i konflikten «når det er nødvendig». Han la også til at Kina vil sende humanitær hjelp til Ukraina.

Kan få nøkkelrolle

EUs utenrikssjef Josep Borrell sa i et intervju med El Mundo forrige uke at Kina bør mekle i fremtidige fredssamtaler mellom Russland og Ukraina ettersom vestlige land ikke kan fylle den rollen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kina har flere ganger sagt at de vil «spille en konstruktiv rolle i å be om forhandlinger» for å løse krisen, men har foreløpig ikke villet forplikte seg til å delta i eller være vertskap for fredssamtaler.

Wang beskrev under mandagens pressekonferanse forholdet mellom Ukraina og Russland som «verdens viktigste bilaterale forhold», som «bidrar til fred, stabilitet og utvikling» i verden.

Han sier forrige måneds bekreftelse på partnerskapet mellom landene «tydelig og umiskjennelig viste verden» at begge land «i fellesskap er imot gjenopplivingen av mentaliteten fra den kalde krigen og å nøre opp under ideologiske konfrontasjoner».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gasskontrakt

Denne måneden sa den russiske gass-giganten Gazprom at de hadde undertegnet en kontrakt om å utvikle en gassledning til Kina, noe som kan gjøre Russland mindre avhengige av europeiske kjøpere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og russiske banker sa søndag at de planlegger å utstede bankkort som bruker Kinas UnionPay-system etter at Visa og MasterCard suspenderte sin virksomhet i Russland.

Wang sa den uformelle alliansen ikke vil la seg forstyrre av tredjeparter, i det som blir tolket som en advarsel til USA og dets vestlige allierte, som har forsøkt å påvirke Kina til å spille en mer aktiv rolle som forhandler i konflikten mellom Russland og Ukraina.

Hevder USA vil lage asiatisk Nato

Wang brukte også pressekonferansen på å kritisere USA, som han mener skaper eksklusive klubber rundt om i verden.

– USA snakker om sitt ønske om å fremme regionalt samarbeid, men i realiteten nører de oppunder rivalisering, sa Wang.

– De snakker mye om at de vil ha en retur til multilateralisme, men i realiteten danner de eksklusive klubber. Det virkelige målet med den indopasifiske strategien er å etablere en indopasifisk versjon av Nato, sa Wang.

Den indopasifiske regionen omfatter deler av Indiahavet og Stillehavet fra land som Australia og Indonesia i sør til land som Kina, India og Pakistan i nord.