Luftrommet stenges for russiske fly

Fly fra Aeroflot parkert utenfor Moskva. Land etter land i EU stenger nå luftrommet for russiske fly. Foto: Vidar Ruud / NTB
Fly fra Aeroflot parkert utenfor Moskva. Land etter land i EU stenger nå luftrommet for russiske fly. Foto: Vidar Ruud / NTB Foto: NTB

Luftrommet stenges for russiske fly over store deler av Europa, inkludert i Norge. Søndag ettermiddag ble det klart at luftrommet stenges i hele EU.

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen bekrefter dette søndag kveld.

En EU-tjenestemann uttalte tidligere søndag at spørsmålet sannsynligvis ville bli løftet opp på EU-nivå i løpet av dagen.

Forslaget gikk ut på å innføre landingsforbud for russiske fly i EU og forbud mot overflyging for russiske fly i hele EUs luftrom.

EU har i tillegg begynt å diskutere muligheten for en stenging av europeiske havner for russiske fartøyer, men her er ingen beslutning tatt.

Norge følger EU og naboland

Tidligere har et stort flertall av EUs medlemsland varslet at de kommer til å stenge luftrommet for russiske fly – deriblant våre nordiske naboer Danmark, Finland, Sverige og Island.

Søndag kveld kommer det bekreftelser på at hele EU stenger luftrommet for russiske fly.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) bekreftet søndag at Norge vil gjøre det samme.

– Vi har konsultert med våre nordiske naboland og vil stenge luftrommet for russiske flyginger samtidig som de gjør det, sier Huitfeldt i en skriftlig kommentar til NTB.

EU-forslag

En EU-tjenestemann som uttaler seg anonymt om saken, opplyser at spørsmålet sannsynligvis vil bli løftet opp på EU-nivå i løpet av dagen søndag.

Det er ventet at det da vil bli lagt fram et forslag om å innføre landingsforbud for EU-fly i Russland og forbud mot overflyging for russiske fly i hele EUs luftrom.

EU har i tillegg begynt å diskutere muligheten for en stenging av europeiske havner for russiske fartøyer, men her er ingen beslutning tatt.

I Danmark sa utenriksminister Jeppe Kofod søndag at det fortsatt gjensto noen juridiske detaljer som måtte på plass. Men han ventet at russiske fly ville bli utestengt fra dansk luftrom søndag.

Også russiske privatfly omfattes av det danske forbudet.

– Vi vil presse på for et felles flyforbud i EU på dagens utenriksministermøte, sa Kofod.

Svarer med samme mynt

Sverige forbereder seg på å gjøre det samme, opplyser EU-minister Hans Dahlgren til Sveriges Radio.

Også Island har besluttet å stenge luftrommet for russiske fly, ifølge landets regjering.

Finland har meldt det samme.

Tyskland opplyser at landet stenger luftrommet fra klokken 15 søndag.

I tillegg har Belgia, Bulgaria, Frankrike, Italia, Polen, Slovenia, Tsjekkia og de baltiske landene sagt at de vil stenge luftrommet for russisk flytrafikk.

Russland har svart med samme mynt.

Russiske myndigheter opplyste lørdag at de stenger luftrommet for fly fra Bulgaria, Polen, Tsjekkia og Romania.

Kofod erkjenner at det vil bli «litt vanskeligere» å fly rundt om i verden når luftrommet stenges.