Sverige, Danmark og Finland vil stenge luftrommet for russiske fly

Danmarks utenriksminister Jeppe Kofod i Brussel for en uke siden.
Danmarks utenriksminister Jeppe Kofod i Brussel for en uke siden. Foto: Virginia Mayo / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både Sverige, Danmark, Finland, Island og en rekke andre europeiske land vil stenge luftrommet for russiske fly. Norge avventer situasjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Danmark sa utenriksminister Jeppe Kofod søndag at det fortsatt gjensto noen juridiske detaljer som måtte på plass. Men han ventet at russiske fly ville bli utestengt fra dansk luftrom søndag.

Også russiske privatfly omfattes av det danske forbudet.

Sverige forbereder seg på å gjøre det samme, opplyser EU-minister Hans Dahlgren til Sveriges Radio. Også Island har besluttet å stenge luftrommet for russiske fly, ifølge landets regjering.

Regjeringen i Tyskland opplyser at de stenger luftrommet fra klokken 15 søndag. Tidligere har også Finland, Storbritannia, Belgia, Bulgaria, Tsjekkia, Slovenia, de baltiske landene og Polen sagt at de vil stenge luftrommet for russisk flytrafikk.

Regjeringen i Russland har svart med samme mynt. Russiske myndigheter opplyste lørdag at de stenger luftrommet for fly fra Bulgaria, Polen, Tsjekkia og Romania.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Danmarks utenriksminister Jeppe Kofod erkjenner at det vil bli «litt vanskeligere» å fly rundt om i verden når russiske fly utelukkes fra dansk luftrom.

Norske myndigheter har foreløpig ikke varslet noen stenging av luftrommet for russisk flytrafikk. Utenriksdepartementet opplyser til NTB at de følger situasjonen og vurderer dette fortløpende i tett dialog med europeiske partnere.