Medier: Tyskland snur og sier ja til nederlandsk våpenhjelp til Ukraina

Tyskland skal ha godkjent Nederlands forespørsel om å sende 400 rakettslynger for å hjelpe i kampene mot den russiske invasjonsstyrken. Her mottar ukrainske styrker våpen fra USA i forkant av den åpne konflikten.
Tyskland skal ha godkjent Nederlands forespørsel om å sende 400 rakettslynger for å hjelpe i kampene mot den russiske invasjonsstyrken. Her mottar ukrainske styrker våpen fra USA i forkant av den åpne konflikten. Foto: Sergei Supinsky / AFP

Tyskland bryter praksisen med å blokkere eksport av dødelige våpen til konfliktsoner, og vil la Nederland sende granatslynger til Ukraina, melder flere medier.

Tyskland har godkjent Nederlands forespørsel om å sende 400 rakettslynger for å bidra i kampene mot den russiske invasjonsstyrken, sier to EU-tjenestemenn til Politico. DPAs regjeringskilder opplyser det samme, og nyhetsbyrået AFP får også disse opplysningene bekreftet.

En liste med militærutstyr sendt fra den ukrainske ambassaden har vært under vurdering i flere uker. Tidligere lørdag sendte Tyskland 5.000 beskyttende hjelmer til Ukraina, men dette ble møtt med krav om at Berlin måtte gjøre mer.

Inntil lørdag hadde Tyskland holdt seg til sin langvarige praksis med å ikke tillate at dødelige våpen de har kontroll over, gis videre til en konfliktsone.

Det tyske skiftet kommer i det flere av deres vestlige allierte mobiliserer for å sende Ukraina mer våpen, ammunisjon og luftforsvarssystemer mens russiske styrker kjemper seg fram mot ukrainske byer.

Politico skriver at den tyske endringen kan føre til en rask økning i militærhjelpen til Ukraina, all den tid store deler av kontinentets våpen og ammunisjon i hvert fall til dels er tyskprodusert.

De påpeker samtidig at lørdagens ja ikke nødvendigvis betyr at Tyskland vil godkjenne alle forespørsler.