Russland skal anerkjenne opprørerkontrollerte områder i Øst-Ukraina som uavhengige

Russland står overfor «en alvorlig og svært stor trussel» i Ukraina, sier president Vladimir Putin.Foto: AP / NTB
Russland står overfor «en alvorlig og svært stor trussel» i Ukraina, sier president Vladimir Putin. Foto: AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland anerkjenner de ukrainske regionene Luhansk og Donetsk som uavhengige republikker, opplyser russiske myndigheter ifølge AFP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Russlands president Vladimir Putin skal om kort tid holde en tale på russisk TV, og det ventes at anerkjennelsen blir temaet for talen.

Det er frykt for at den russiske anerkjennelsen kan bane vei for at det settes inn russiske styrker i områdene. Det vil i så fall bety en dramatisk eskalering av konflikten.

AFP siterer kilder i Kreml på opplysningene om at Putin vil anerkjenne de opprørerkontrollerte regionene. De aktuelle dekretene skal ennå ikke være formelt signert. Den russiske beslutningen ble tatt etter et møte i landets sikkerhetsråd tidligere på dagen mandag.

– Bruken av Ukraina som et instrument for konfrontasjon med landet vårt, utgjør en alvorlig og svært stor trussel mot oss, sa Putin på møtet. Han varslet deretter en rask avgjørelse om eventuell anerkjennelse av de ukrainske regionene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU klare til å svare raskt

Frankrikes president Emmanuel Macron og Tysklands statsminister Olaf Scholz skal være orientert om beslutningen, ifølge AFPs kilder.

Meldingen kom kort tid etter at EU gikk ut og uttalte at en russisk anerkjennelse av utbryterregionene i Øst-Ukraina som uavhengige, vil være et brudd på folkeretten. EUs utenrikssjef Josep Borrell sier unionen står klar til å svare.

– Vi ber president Putin respektere folkeretten og Minsk-avtalene og venter at han ikke anerkjenner Donetsk og Luhansk som uavhengige regioner. Vi er klare til å reagere som en sterk, samlet front i tilfelle han skulle bestemme seg for å gjøre det, sier utenrikssjefen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Som følge av den økende trusselen om russisk invasjon, ber Ukraina om et hastemøte i FNs sikkerhetsråd.

Ukraina-konflikten utgjør en stor alvorlig trussel for Russland, sier president Vladimir Putin. Foto: Alexei Nikolsky / AP
Ukraina-konflikten utgjør en stor alvorlig trussel for Russland, sier president Vladimir Putin. Foto: Alexei Nikolsky / AP

Oppfordring

De to utbryterregionene har siden 2014 vært kontrollert av russiskstøttede separatister, som i snart åtte år har ligget i krig med ukrainske regjeringsstyrker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 14.000 mennesker er drept, og store deler av det som tidligere var Ukrainas viktigste industriregion, ligger i grus.

Separatistlederen i Luhansk, Leonid Pasechnik, oppfordret mandag Putin til å anerkjenne utbryterregionen som uavhengig republikk i en video som ble sendt på russisk TV.

Denis Pusjilin, lederen for den selverklærte Folkerepublikken Donetsk, kom med en lignende appell.

Kreml-skepsis

Kreml har tidligere gitt uttrykk for en viss skepsis til å anerkjenne de to utbryterregionene og har vist til at det i så fall betyr at Minsk-avtalen fra 2015 blir gravlagt en gang for alle.

Minsk-avtalen, som i ettertid har vært omtalt som et diplomatisk kupp fra Moskvas side, pålegger Ukraina å endre grunnloven og gi en stor grad av selvstyre til Donetsk og Luhansk i en føderasjon, noe som indirekte vil gi Russland stor innflytelse over ukrainsk utenriks- og sikkerhetspolitikk, uten å resultere i internasjonal fordømmelse og sanksjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Putin ser imidlertid ut til å ha mistet troen på avtalen, som kom i stand etter forhandlinger der også Frankrike og Tyskland spilte sentrale roller.

– Vi innser nå at det ikke er utsikter til at avtalen blir etterlevd, sa Putin under møtet i det russiske sikkerhetsrådet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brutal strategi

Det hvite hus advarer også om at utsiktene til en fredelig løsning på konflikten ser ut til å løpe ut i sanden, med store russiske styrker langs grensen, sammenstøt og skyting fra russiskstøttede opprørere mot ukrainske stillinger øst i landet.

– En invasjon vil bli en ekstremt voldelig operasjon som vil koste liv både blant ukrainere og russere, både sivile og militære, sier USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Sullivan til NBC News.

USA har tidligere sendt et brev til FN der de sier at Russland har en liste over ukrainere som skal drepes eller sendes til fengselsleirer ved en eventuell invasjon.

– Det vil bli en krig ført av Russland mot det ukrainske folket for å undertrykke dem, knuse dem og skade dem, sier Sullivan mandag.