Nato har ikke tekstutkastet klart til Stoltenbergs testamente

Det strategiske konseptet er blant temaene som har ligget på bordet på Natos to dager lange forsvarsministermøte i Brussel denne uka. De allierte har fremdeles ikke begynt å utveksle tekstutkast. Foto: Olivier Matthys / AP / NTB
Det strategiske konseptet er blant temaene som har ligget på bordet på Natos to dager lange forsvarsministermøte i Brussel denne uka. De allierte har fremdeles ikke begynt å utveksle tekstutkast. Foto: Olivier Matthys / AP / NTB Foto: NTB

Nato jobber fortsatt med å få klart et utkast til sitt nye strategiske konsept. Dermed er det fortsatt uklart hva som blir Jens Stoltenbergs ettermæle.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NTB får bekreftet fra flere kilder at de allierte fremdeles ikke har begynt å utveksle tekstutkast til Natos veikart for de neste årene, kalt det strategiske konseptet.

Det strategiske konseptet er blant temaene som har ligget på bordet på Natos to dager lange forsvarsministermøte i Brussel denne uka.

Stoltenbergs plan er at det nye strategiske konseptet skal vedtas på Natos neste toppmøte i Madrid i juni. Der vil Nato etter alt å dømme også ønske velkommen Stoltenbergs etterfølger som generalsekretær i alliansen.

Kina, klima og cyber

Det strategiske konseptet oppdateres nå for første gang siden 2010 og vil ventelig bli viktig for Stoltenbergs ettermæle i Nato.

Men arbeidet er fortsatt i konsultasjonsfasen. Selve forhandlingene kommer trolig i gang etter påske.

Omtalen av stormaktene Kina og Russland trekkes fram som krevende temaer i diskusjonene de allierte imellom.

Det er også ventet at moderne krigføring og sammensatte trusler, cyberangrep og romteknologi vil få en mer framtredende plass i det nye konseptet. I tillegg har Stoltenberg varslet at han ønsker økt søkelys på klimaendringer.

Russland-kapittel kan bli endret

I diplomatkretser tas det for gitt at det vil komme endringer i kapittelet som omhandler Russland.

I det nåværende strategiske konseptet fra 2010 skriver de allierte at de ønsker et «ekte strategisk partnerskap» med Russland.

Siden den gang har mye endret seg. Blant annet har Russland okkupert og annektert Krim, og Vesten frykter nå en ny invasjon i Ukraina. Hva som skjer i Ukraina i dagene og ukene framover, vil høyst sannsynlig spille inn på hvordan alliansen utformer teksten.

Et annet spørsmål som ventes å skape friksjon, er hvordan Nato skal forholde seg til Kina.

I 2010-planen nevnes ikke Kina overhodet. Nå er Kina på alliansens radar på en helt annen måte enn før, også på grunn av landets forhold til Russland.

Vil ta Nato hjem

Forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) bekrefter at han ennå ikke har sett noe utkast til tekst.

– Til tross for at arbeidet har pågått i relativt lang tid, er det enda i en litt tidlig fase, sier han.

For Norges del er det viktig å ta Nato hjem, slår Enoksen fast.

– Det å ta Nato hjem og i større grad fokusere på hjemområder og nærområder, og et større fokus på nord, er viktig for oss, sier Enoksen.

Han tror både forholdet til Kina, cyberangrep og sammensatte trusler vil bli viet større oppmerksomhet i det nye strategiske konseptet.

– På mange måter passer dette godt med norske prioriteringer i forsvarspolitikken og i det vi styrker nasjonalt, som samarbeidet med de regionale operasjonssentralene som Forsvarets operative hovedkvarter (FOH), og at FOH har en større rolle i de nasjonale hovedkvarterene og i det nye strategiske konseptet, sier Enoksen.