Thailand og Saudi-Arabia gjenoppretter diplomatiske forbindelser

Thailand og Saudi-Arabia vil gjenopprette de diplomatiske forbindelsene mellom landene, mer enn 30 år etter at et juveltyveri gjorde forholdet vanskelig. Her tar Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman (t.h.) imot Thailands statsminister Prayut Chan-o-cha ved det kongelige palasset i Riyadh. Foto: Bandar Aljaloud / Saudi Royal Palace via AP / NTB
Thailand og Saudi-Arabia vil gjenopprette de diplomatiske forbindelsene mellom landene, mer enn 30 år etter at et juveltyveri gjorde forholdet vanskelig. Her tar Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman (t.h.) imot Thailands statsminister Prayut Chan-o-cha ved det kongelige palasset i Riyadh. Foto: Bandar Aljaloud / Saudi Royal Palace via AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Thailand og Saudi-Arabia vil gjenopprette de diplomatiske forbindelsene mellom landene, mer enn 30 år etter at et juveltyveri gjorde forholdet vanskelig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den thailandsk-fødte vaktmesteren Kriangkrai Techamong stjal juveler verdt mer enn 20 millioner dollar fra hjemmet til en saudisk prins i 1989. Det utløste en feide mellom landene.

I en felles uttalelse kunngjør landene den «fulle gjenopprettelsen av diplomatiske forbindelser». Den kommer mens Thailands statsminister Prayut Chan-o-cha er på besøk i Riyadh, der han har møtt Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman.

– Dette historiske steget er resultatet av innsats over lang tid på flere nivåer for å reetablere gjensidig tillit og vennlige relasjoner, heter det videre i uttalelsen.

Gjenopptar flyginger

Saudi Airlines har kunngjort at selskapet igjen vil fly til Thailand fra mai.

Thailand har lenge forsøkt å bedre forholdet, dels for å hjelpe den viktige turistnæringa, men Saudi-Arabia har anklaget det thailandske politiet for å rote til etterforskningen av tyveriet. Blant annet har det blitt hevdet at de stjålne juvelene ble plukket opp av høytstående politibetjenter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Thailandsk politi returnerte senere noen av juvelene, men saudiaraberne hevdet at flesteparten av dem var falske. Stadig er det uklart hvor den mest verdifulle juvelen, en sjelden 50 karats blå diamant, befinner seg.

Drap i Bangkok

Tre saudiske diplomater som forsøkte å hente hjem juvelene, ble skutt og drept i Bangkok i 1990.

Senere forsvant også en Bangkok-basert saudiarabisk forretningsmann, som var på leting etter juvelene, og det antas at han ble drept. Ingen ble dømt for drapene.

Den thailandske regjeringen uttrykte på tirsdag «anger over de tragiske hendelsene som rammet saudiarabiske statsborgere i Thailand mellom 1989 og 1990», og understreket at den ønsker å «løse problemer tilknyttet disse hendelsene».

Juveltyven selv solgte ifølge AFP mesteparten av tyvegodset før han ble pågrepet, og endte med å sone fem år i fengsel. Kriangkrai Techamong, som i dag er i 70-årene, ble løslatt i 2012 og ble munk fire år senere.