Norge vil snakke med Nato-allierte før atommøte

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier han ikke venter seg sterke reaksjoner fra Nato-allierte på grunn av Norges deltakelse på et FN-konferanse om atomvåpen-forbud. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier han ikke venter seg sterke reaksjoner fra Nato-allierte på grunn av Norges deltakelse på et FN-konferanse om atomvåpen-forbud. Foto: Terje Bendiksby / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge vil snakke med Tyskland og andre allierte før den omstridte FN-konferansen om atomvåpen-forbud i mars, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til VG.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den 22. mars samles statene som har undertegnet FNs traktat om forbud mot atomvåpen, til sitt første partsmøte i den østerrikske hovedstaden.

Norge var det første landet i Nato som varsler at det ville delta som observatør. Deltakelsen utløste sterk misnøye i Nato, men Støre mener deltakelsen er uproblematisk for forholdet til USA og Nato.

– Dette tar jeg med lave skuldre. Verken Tyskland eller Norge vil slutte seg til denne traktaten, av grunner som er ganske like. Men vi finner det riktig å følge med på det som skjer i samtaler om nedrustning, sier han til avisen.

Tysklands nye regjering, bestående av Aps søsterparti SPD, vil i likhet med Norge delta som observatør på atommøtet.

– Tyskland vil ha åpen dialog med de allierte først. Det vil også Norge ha, sier Støre.

– Vi er der som observatør. Det skjer så lite på nedrustningsområdet at Norge har full kapasitet til å være til stede og lytte til hva som skjer der det skjer. Dette tror jeg våre Nato-allierte, når de ser realitetene i det, vil forholde seg greit til, legger han til.

Norge må ut med anslagsvis 50.000 dollar for å få delta som observatør til FN-traktaten om atomvåpenforbud.