Høye dødstall etter IS-angrep i Irak og Syria

Et foto gitt ut av kurdiskledede styrker i Syria viser IS-krigere som er tatt til fange etter et angrep på Ghwayran-fengselet nordøst i landet. Totalt skal nær 60 personer ha blitt drept i kampene.
Et foto gitt ut av kurdiskledede styrker i Syria viser IS-krigere som er tatt til fange etter et angrep på Ghwayran-fengselet nordøst i landet. Totalt skal nær 60 personer ha blitt drept i kampene. Foto: Uncredited / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nær 80 er drept i kamper etter at IS har gjennomført angrep både i Syria og Irak. Et syrisk fengsel og en irakisk militærbase er angrepet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De høyeste dødstallene rapporteres i Syria, der 39 IS-medlemmer skal være drept i kamp mot kurdiske sikkerhetsstyrker etter et angrep mot Ghwayran-fengselet i byen Hasakeh.

Minst 23 kurdiske fengselsansatte og fem sivile har også mistet livet, meldte Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) fredag.

Den syriske eksilgruppa omtaler angrepet som det største i sitt slag siden IS ble erklært beseiret i landet i 2019.

Fortsatt kamper

Angrepet startet torsdag, da en bilbombe rammet fengselsinngangen. To andre eksplosjoner gikk av i nærheten, før IS-jihadister med tunge maskingevær slo til mot de kurdiske sikkerhetsstyrkene som bemannet fengselet.

– En rekke fanger klarte å rømme, sier en talsperson for SOHR.

Totalt skal omkring 100 IS-krigere ha deltatt i aksjonen, og kampene fortsatte fredag. Kurdiske styrker forsøkte å gjenerobre en del av fengselet der de innsatte hadde tatt kontrollen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Farhad Shami, talsmann for de kurdiskledede Syrian Democratic Forces (SDF), sier IS mobiliserte «mesteparten av sine sovende celler» for å gjennomføre angrepet.

Bombefeller

SDF kjemper også mot IS-krigere som har forskanset seg i nabolaget Zuhour i nærheten. Det meldes om harde kamper og langsom framgang siden det er blitt lagt ut bombefeller i flere hus. Ifølge Shami brukes også sivile som menneskelige skjold.

Helikoptre og fly fra den USA-ledede koalisjonen mot IS har gjennomført luftangrep under kampene, både i fengselet og i Zuhour, opplyser SDF-talsmannen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En innbygger forteller at det henger helikoptre i lufta, at butikker er stengt og at sivile rømmer fra området. Hvor mange fanger som er rømt er ukjent, men ifølge Shami er 104 tatt til fange igjen.

Ghwayran-fengselet er et av de største som huser IS-krigere i en region kontrollert av kurdiske myndigheter i det nordøstlige Syria. Rundt 5.000 IS-tilhengere skal sitte fengslet der, deriblant flere sentrale lederskikkelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Elleve drept i Irak

Ifølge sikkerhetskilder slo IS natt til fredag også til mot soldater i Diyala-provinsen øst i Irak. IS-krigerne tok seg inn i en militærbase i et fjellområde nord for Bagdad.

Omstendighetene rundt angrepet er ukjent, men to tjenestepersoner opplyser til nyhetsbyrået AP at IS-angriperne skjøt soldatene mens de sov. Minst elleve skal ha blitt drept.

Irakiske myndigheter erklærte seier mot IS i desember 2017, tre år etter at gruppen tok kontrollen over store deler av Nord-Irak. Til tross for det skjer det fremdeles IS-angrep i større og mindre skala rundt om i landet.