145 aktivister drept i Colombia i fjor

I Colombia ble 145 menneskerettsaktivister drept i 2021, ifølge menneskerettsombudet Carlos Camargos.

Camargos la fram rapporten mandag. Antallet er stort, men lavere enn i 2020, da det ble registrert 182 drap på aktivister i landet.

Blant de drepte i 2021, var 31 av dem fra landets urbefolkning, 16 kjempet for rettighetene til landbruket og lokalsamfunn på landsbygda, og sju var fagforeningsrepresentanter.

– Vi fordømmer disse handlingene, som stort sett skyldes de kriminelle handlingene til ulovlige, væpnede grupper, heter det i en uttalelse fra Camargos' kontor.

Det er offisielt fred i Colombia etter at Farc-geriljaen og landets regjering kom sammen om en fredsavtale i 2016. Da hadde konflikten pågått siden 1964.

Volden har imidlertid blusset opp de siste månedene på grunn av kamper om territorium og ressurser mellom Farc-avhoppere, geriljagruppen ELN, paramilitære styrker og narkokarteller.

Colombia er ifølge miljø- og menneskerettsorganisasjonen Global Witness et av verdens farligste land å drive miljøaktivisme i. 65 slike aktivister ble drept i 2020.

Landets president Ivan Duque anklager først og fremst narkokartellene for å stå bak drapene. Colombia regnes som verdens fremste kokainprodusent.