145 aktivister drept i Colombia i fjor

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Colombia ble 145 menneskerettsaktivister drept i 2021, ifølge menneskerettsombudet Carlos Camargos.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Camargos la fram rapporten mandag. Antallet er stort, men lavere enn i 2020, da det ble registrert 182 drap på aktivister i landet.

Blant de drepte i 2021, var 31 av dem fra landets urbefolkning, 16 kjempet for rettighetene til landbruket og lokalsamfunn på landsbygda, og sju var fagforeningsrepresentanter.

– Vi fordømmer disse handlingene, som stort sett skyldes de kriminelle handlingene til ulovlige, væpnede grupper, heter det i en uttalelse fra Camargos' kontor.

Det er offisielt fred i Colombia etter at Farc-geriljaen og landets regjering kom sammen om en fredsavtale i 2016. Da hadde konflikten pågått siden 1964.

Volden har imidlertid blusset opp de siste månedene på grunn av kamper om territorium og ressurser mellom Farc-avhoppere, geriljagruppen ELN, paramilitære styrker og narkokarteller.

Colombia er ifølge miljø- og menneskerettsorganisasjonen Global Witness et av verdens farligste land å drive miljøaktivisme i. 65 slike aktivister ble drept i 2020.

Landets president Ivan Duque anklager først og fremst narkokartellene for å stå bak drapene. Colombia regnes som verdens fremste kokainprodusent.