Hundretusenvis av amerikanere gjort strømløse av vinterstorm

Det er dårlige kjøreforhold på grunn av uværet i store deler av det østlige USA, her i Mebane i North Carolina. Foto: Gerry Broome / AP / NTB
Det er dårlige kjøreforhold på grunn av uværet i store deler av det østlige USA, her i Mebane i North Carolina. Foto: Gerry Broome / AP / NTB Foto: NTB

Flere millioner amerikanere stålsatte seg søndag før en stor vinterstorm traff østkysten med tunge snø- og sluddbyger. Hundretusenvis har mistet strømmen.

Den nasjonale værtjenesten NWS melder at stormen bringer med seg en kombinasjon av mye snø, sludd og sterk vind, som først vil ramme de sørøstlige delstatene, før uværet fortsetter oppover østkysten og inn i Canada.

Rundt 3.000 flyavganger var kansellert søndag ettermiddag, ifølge nettsiden FlightAware, og ytterligere 4.200 var innstilt.

Dårlige kjøreforhold

Det er varslet om dårlige kjøreforhold fra delstaten Arkansas i sør og helt opp til Maine, helt nordøst i USA. Hovedveien I-95, som knytter flere delstater sammen, er stengt i North Carolina.

Enkelte steder er det ventet så mye som 30 centimeter snø. Vinterstormen har også skapt tornadoer i Florida og flom i andre kystområder.

Til sammen er mer enn 80 millioner amerikanere bosatt i områder omfattet av farevarsler tilknyttet uværet, melder amerikanske medier.

235.000 ble meldt strømløse sørøst i landet søndag ettermiddag, men innen kveldstid var tallet anslått å være 145.000.

Sjeldne snøbyger

Georgia-guvernør Brian Kamp erklærte unntakstilstand fredag, og det samme er gjort i Virginia og North Carolina. I sistnevnte delstat har det kommet mer enn 30 centimeter snø.

NWS melder om sjeldne snøbyger også i Pensacola i Florida, mens det også i Georgias delstatshovedstad Atlanta, der det vanligvis er varmt og godt, har kommet snø. Værtjenesten varsler også at det kan bli vinden kan nærme seg orkanstyrke langs Atlanterhavskysten.

Det nordøstlige USA ble rammet av snøkaos også tidlig i januar. Etter den stormen ble hundrevis av sjåfører sittende fast i mer enn et døgn på en stor hovedvei som går til hovedstaden Washington DC.

Personvernpolicy