Tidligere dansk forsvarsminister siktet for å ha røpet statshemmeligheter

Danmarks tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (til høyre) bekrefter at han er siktet for å ha overtrådt grensene for sin ytringsfrihet. Her på et møte mellom de nordiske forsvarsministrene i 2018.
Danmarks tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (til høyre) bekrefter at han er siktet for å ha overtrådt grensene for sin ytringsfrihet. Her på et møte mellom de nordiske forsvarsministrene i 2018. Foto: Emil Weatherhead Breistein / NTB

Tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen bekrefter at han er siktet for å ha overtrådt grensene for sin ytringsfrihet.

– Jeg kan bekrefte at jeg er siktet etter straffeloven for å ha brutt grensene for min ytringsfrihet. Jeg har uttalt meg som stortingsrepresentant i en politisk sak, og jeg har foreløpig ikke noe mer å tilføye, sier Frederiksen i en uttalelse.

Han var forsvarsminister i Danmark mellom 2016 og 2019, og representerer partiet Venstre. Han har også tidligere vært finansminister.

Han er siktet etter den danske straffelovens paragraf 109, som handler om å røpe eller videreformidle statshemmeligheter, ifølge Ritzau. Strafferammen er opptil tolv års fengsel.

– Jeg kunne aldri drømt om å gjøre noe som kunne gjøre skade på Danmark eller Danmarks interesser, sier Frederiksen videre.

Han er med det den femte personen som på kort tid blir siktet etter denne paragrafen. 8. desember ble sjefen for Forsvarets Efteretningstjeneste i Danmark, Lars Findsen, og tre andre nåværende eller tidligere ansatte i landets to etterretningstjenester også siktet.

I den saken har Politiets Efterretningstjeneste (PET) sagt at mistanken dreier seg om lekkasje av strengt hemmelige opplysninger.

Det er ikke kjent om siktelsen mot Frederiksen har sammenheng med siktelsene 8. desember.

Personvernpolicy