Etiopia raser mot WHO-sjefen

WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus.
WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: Salvatore Di Nolfi / AP

Etiopias utenriksdepartement retter et skarpt personangrep mot WHO-sjefen etter at han kritiserte landet for krigføringen i Tigray.

I et brev til styret i Verdens helseorganisasjon blir generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus anklaget for å mangle den personlige integriteten og den profesjonaliteten som forventes av en person i hans stilling.

I brevet hevdes det at Tedros har blandet seg inn i Etiopias indre anliggender, deriblant i landets forhold til Eritrea, og han anklages også for å være aktiv i TPLF, Etiopias tidligere regjeringsparti som har havnet i krig med den nåværende regjeringen.

Tedros er selv fra Tigray-regionen nord i Etiopia, og han ble nominert til stillingen som WHO-sjef av Etiopias regjering.

En annen påstand er at Tedros har gitt WHO-ansatte i Etiopia i oppgave å forverre konflikten til et nivå som gjør at verdenssamfunnet vil gripe inn.

Brevet avsluttes med en anmoding om at WHO-styret iverksetter en granskning av Tedros for misbruk av sitt embete og forsømmelse av sine plikter.

På en pressekonferanse onsdag rettet Tedros skarp kritikk mot regjeringen i Addis Abeba og beskrev situasjonen i Tigray for katastrofal.

– Ikke noe sted i verden er vi vitne til et slikt helvete som i Tigray, sa Tedros.

Personvernpolicy