Nær en kvart million smittede i India – frykter superspredere i religiøs festival

Indere testes for covid-19 i Mumbai. Foto: Rajanish Kakade / AP / NTB
Indere testes for covid-19 i Mumbai. Foto: Rajanish Kakade / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hundretusener av indiske pilegrimer begynte torsdag å samle seg på en hellig øy i Ganges-elva, samme dag som landet registrerte 247.000 nye coronatilfeller.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Totalt ble det registrert 247.417 nye smittetilfeller i landet det siste døgnet. Det er en økning på 52.000 fra dagen før, ifølge landets helsedepartement. Omikronvarianten av koronaviruset sprer seg særlig raskt i større byer.

For første gang siden mai 2020 var det mer enn 200.000 nye smittede i landet. I tillegg er over 13 prosent av koronatestene positive.

Frykter superspredere

Det ventes at opptil tre millioner mennesker skal ta et rituelt bad i den hellige Ganges-elva fredag. Det er den sentrale begivenheten i den årlige hindufeiringen Gangasagar Mela.

I april 2021 fikk den enorme festivalen Kumbh Mela deler av skylda for en enorm pandemibølge som skylte over India og førte til minst 200.000 dødsfall. Narendra Modis hindunasjonalistiske regjering nektet å stanse feiringen. Trolig døde langt flere enn det som ble offisielt registrert.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå øker smittetallene i India på nytt, men en domstol i Kolkata dømte at Gangasagar Mela-festivalen likevel kan finne sted. Delstatsregjeringen har innstendig bedt folk om å teste seg for koronavirus, bruke to munnbind, og ikke spytte på øya.

Hele Nord-India

Feiringen tiltrekker seg folk fra hele det nordlige India. De reiser med fullpakkede tog, buser og båter for å komme til øya, og når de reiser hjem risikerer de å ta med seg den svært smittsomme omikronvarianten. Myndighetene har verken utstyret eller mannskapet til å teste alle deltakere eller pålegge sosiale avstandskrav.

– Om politiet forsøker å opprettholde en meters avstand ved elvebredden, risikerer vi et stormløp, sier virologen Amitava Nandy.