Autokrater fikk det vanskeligere i 2021

Store demonstrasjoner på Cuba var blant tilbakeslagene for verdens diktatorer i 2021. Foto: Eliana Aponte / AP / NTB
Store demonstrasjoner på Cuba var blant tilbakeslagene for verdens diktatorer i 2021. Foto: Eliana Aponte / AP / NTB Foto: NTB

Demonstranter i gatene og valgseire for opposisjonelle gjorde livet surt for autokratiske ledere i 2021, mener Human Rights Watch.

– I land etter land har store menneskemengder gått ut i gatene, selv om de risikerer å bli arrestert eller skutt. Det viser at demokratiet fortsatt har mye tiltrekningskraft, sier direktør Kenneth Roth ved Human Rights Watch (HRW).

I sin World Report 2022 peker HRW på demonstrasjoner i land fra Cuba til Hongkong for å kreve demokrati. Rapporten blir produsert for 32. gang og beskriver situasjonen i nesten alle de om lag 100 landene der organisasjonen arbeider. Rapporten utfordrer det etter hvert svært vanlige synet om at demokratiet er i forfall, mens autokratiske ledere er på frammarsj.

– Mange autokratiske ledere hevder å tjene folket bedre enn demokratiske ledere, men de leverer i hovedsak for seg selv og forsøker deretter å manipulere valgsystemer slik at de ikke kan få en negativ tilbakemelding fra innbyggerne, sier Roth.

Personvernpolicy