Prins Andrew – fra playboy til paria

<p>Britenes prins Andrew har gått fra å leve et liv i sus og dus til isolasjon og ensomhet etter anklagene om seksuelle overgrep.</p>
Britenes prins Andrew har gått fra å leve et liv i sus og dus til isolasjon og ensomhet etter anklagene om seksuelle overgrep. Foto: David Parker / AP

Anklagene mot prins Andrew om seksuelle overgrep hviler tungt over det britiske kongehuset. Fra å skinne i offentligheten er han forvist til et liv i skyggen.

Prins Andrew, den nest eldste sønnen til dronning Elizabeth II, har ofte vært regnet som hennes favorittsønn. Men i dag har han ikke en like respektert status.

Amerikansk-australske Virginia Giuffre har gått til sivilt søksmål mot ham for seksuelle overgrep i 2001, da hun var 17 år og mindreårig etter amerikansk lov. Prinsens advokater har forsøkt å overbevise en dommer i New York om å avvise søksmålet, men onsdag ble det klart at det ikke førte fram. Saken skal dermed behandles i retten.

Virginia Roberts Giuffre under intervjuet som sendes av BBC Panorama mandag kveld. Foto: BBC Panorama via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Virginia Roberts Giuffre under intervjuet som sendes av BBC Panorama mandag kveld. Foto: BBC Panorama via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Dommer Lewis A. Kaplans avgjørelse omtales som et hardt slag for prinsen.

Giuffre hevder å ha blitt «lånt ut» til den nå 61 år gamle prinsen av den overgrepsanklagede finansmannen Jeffrey Epstein, som tok sitt eget liv i fengsel i 2019.

Prinsen sier han ikke kan huske å ha møtt Giuffre og mener at et fotografi som tilsynelatende viser ham med armen rundt hennes bare midje, må være manipulert.

Han har nektet å etterkomme forespørselen om å møte amerikanske etterforskere. Han er ikke siktet i noen straffesak, og britisk politi har avvist å etterforske påstandene.

Stor belastning

Saken er blitt en stor belastning for både ham selv og kongehuset.

Prins Andrew kom svært dårlig ut av et intervju med BBC allerede i 2019, der han uten hell forsøkte å distansere seg fra Epstein. Han ble kritisert for å være arrogant og for å mangle empati med Epsteins ofre.

Det endte med at prinsen sa fra seg alle sine offisielle plikter. Kongehuset ga beskjed om at offentlige bygg ikke skulle flagge for prins Andrew på fødselsdagen hans.

Men om dronningen fjernet ham fra offisielle plikter, har hun ikke slått hånden av ham. Angivelig har hun dekket advokatkostnadene hans.

Han blir også stadig fotografert når han kjører eller rir rundt på kongelige eiendommer. Men han dukket ikke opp på offisielle fotografier da datteren Beatrice giftet seg i 2020, selv om han fulgte henne oppover kirkegulvet.

Venn av sexmisbruker

Ghislaine Maxwell, partner og tidligere kjæreste med Jeffrey Epstein, ble rett før nyttår kjent skyldig i å ha rekruttert unge jenter som så ble seksuelt misbrukt av Epstein og vennene hans. Den amerikanske kjennelsen har svekket Andrews renomme ytterligere, selv om disse anklagene ikke direkte gjelder ham eller Giuffre.