Biden og demokratene vil endre stemmereglene i Senatet

President Joe Biden mener nye stemmeregler i Senatet er nødvendig for å berge USAs demokrati.
President Joe Biden mener nye stemmeregler i Senatet er nødvendig for å berge USAs demokrati. Foto: Patrick Semansky / AP

President Joe Biden støtter Demokratenes forsøk på å få endret stemmereglene i Senatet.

I en tale Biden skal holde i Atlanta tirsdag, som Det hvite hus har sendt ut på forhånd, understreker han at en slik reform er nødvendig for å berge USAs demokrati.

– De kommende dagene, når dette forslaget skal stemmes over, vil bli et vendepunkt i denne nasjonen. Kommer vi til å velge demokrati framfor autokrati, lys framfor mørke, rettferdighet framfor urettferdighet, kommer Biden til å si i talen.

Demokratene har lenge truet med å endre stemmereglene i Senatet dersom Republikanerne fortsetter å blokkere deres forsøk på å få gjennom en ny valglov.

Antidemokratisk

– Akkurat som de voldelige opprørerne som stormet Kongressen for nesten ett år siden, har republikanske folkevalgte i stater over hele landet sluttet opp om den tidligere presidentens store løgn om omfattende valgfusk for å vedta antidemokratiske lover, het det i et brev til senatorene fra partiets majoritetsleder i Senatet, Chuck Schumer, i forrige uke.

– De ønsker å bremse fremskritt her i landet, begrense adgangen til å stemme, kneble millioner av velgere og undergrave frie og rettferdige valg, fortsetter han.

Demokratene har knapt flertall i Senatet, men mangler det nødvendige 60–40 flertallet som trengs for å endre USAs valglov.

Filibuster

Schumer og Demokratene vil ha slutt på bruken av den såkalte filibustertaktikken, der saker kan treneres eller stanses ved at senatorer trekker taler og debatter i langdrag.

– Vi må tilpasse oss. Senatet må utvikle seg, på samme måte som det har gjort mange ganger tidligere, mener Schumer.

– Vi håper at våre republikanske kollegaer endrer kursen og samarbeider med oss. Dersom de ikke gjør dette, vil Senatet debattere og vurdere endringer i Senatets regler innen 17. januar, Martin Luther King Jr. dagen. Dette for å beskytte grunnlaget for vårt demokrati: frie og rettferdige valg, skrev han.

Neppe flertall

To demokratiske senatorer har tidligere gjort det klart at de ikke vil støtte partiets forslag til nye stemmeregler, og ingenting tyder på at Schumer har fått dem til å ombestemme seg. Det er heller ingen republikanere som foreløpig har sluttet opp om forslaget.

President Joe Biden, som selv har en lang fortid som senator, har også tidligere sagt at han støtter et vedtak om å gjøre unntak fra filibuster-regelen for å få vedtatt en ny valglov. Dette gjentar han nå under talen i Atlanta.

Personvernpolicy