Historisk operasjon: David Bennett fikk nytt hjerte – fra en gris

Kirurg Bartley P. Griffith og David Bennett etter operasjonen tidligere denne måneden.
Kirurg Bartley P. Griffith og David Bennett etter operasjonen tidligere denne måneden.  Foto: University of Maryland School of Medicine
Artikkelen fortsetter under annonsen

For første gang i historien har kirurger lyktes med å transplantere et grisehjerte til et menneske.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag fikk 57 år gamle David Bennett et nytt hjerte. Kirurger ved University of Maryland School of Medicine (UMMC) i USA gjennomførte operasjonen, og byttet ut Bennetts hjerte med hjerte til en genmodifisert gris.

Dette er den første vellykkede organtransplantasjonen mellom et menneske og et dyr. Operasjonen skal ha tatt syv timer.

– Et skudd i blinde

Bennett har en alvorlig hjertesykdom. Ifølge legene ved UMMC var det for risikabelt å gjennomføre en konvensjonell hjertetransplantasjon, og siden Bennett hadde dødd om han ikke fikk et nytt hjerte, fikk legene ved UMMC tillatelse fra det amerikanske legemiddelverket FDA til å gjennomføre den eksperimentelle transplantasjonen.

Legene fjernet flere gener fra grisehjertet, som ville ha ført til at Bennetts kropp ville avvist organet.

– Jeg har lyst til å leve. Jeg vet det er et skudd i blinde, men det er det siste valget mitt. Det er enten dette eller å dø, skal Bennett ha sagt dagen før operasjonen ifølge BBC.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vellykket – enn så lenge

Bennett har våknet etter operasjonen, og enn så lenge fungerer hjertet som det skal. Ifølge legene er det likevel for tidlig å si om operasjonen har vært vellykket og hvor lenge Bennett vil leve. Operasjonen blir ansett som en milepæl i forsøkene på å bruke organer fra dyr for å redde menneskeliv.

– Dette tar oss et skritt nærmere å løse problemet med organmangel. Vi går videre med forsiktighet, men er optimistiske og tror denne operasjonen kan være et viktig skritt for fremtidige pasienter, sier Bartley Griffith, kirurgen som stod for transplantasjonen.

Ifølge organdonor.gov er det om lag 6000 amerikanere som dør hvert år fordi de ikke mottar organtransplantasjonen de trenger. Hvert år er det også totalt 110.000 som venter i kø.

Brukt gris tidligere

I oktober 2021 meddelte kirurger fra New York at de hadde gjennomført en vellykket transplantasjon der de overførte en grisenyre til et menneske.

Den gangen var operasjonen det mest avanserte eksperimentet på feltet. Mottakeren av nyren var hjernedød med null håp om å bli frisk. Det skriver BBC.

David Bennett derimot, håper transplantasjonen vil tillate ham å fortsette livet sitt.