Sør-Korea: Nord-Korea har skutt opp rakett

Nord-Koreas myndigheter sendte i forrige uke ut dette bildet som Pyongyang hevdet skulle vise en test av en hypersonisk rakett. Foto: Korean Central News Agency / Korea News Service via AP / NTB
Nord-Koreas myndigheter sendte i forrige uke ut dette bildet som Pyongyang hevdet skulle vise en test av en hypersonisk rakett. Foto: Korean Central News Agency / Korea News Service via AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Korea har skutt opp det som ifølge Sør-Korea og Japan antakelig var en ballistisk rakett som falt ned i havet øst for Nord-Korea.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sør-Koreas generalstab har kunngjort hendelsen i en tekstmelding til journalister, men uten å gi flere detaljer, melder det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

Den japanske kystvakten uttalte at det kan ha dreid seg om et «ballistisk rakettlignende objekt» som falt ned i havet utenfor Japans økonomiske sone. Litt senere tirsdag sendte statsministerkontoret og forsvarsdepartementet i Japan ut en oppdatering der det het at det trolig var en ballistisk rakett.

Hvis opplysningene stemmer, dreier det seg om den andre rakettesten fra Nord-Korea på under en uke. Nord-Korea hevdet det da dreide seg om en hypersonisk rakett, en påstand Sør-Korea stilte seg tvilende til.

– Destabiliserende

Tirsdagens antatte rakettest fant sted etter at USA, Japan, Storbritannia, Frankrike, Irland og Albania i FN mandag sendte ut en uttalelse som var rettet mot forrige ukes rakettest.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De seks landene ba Nord-Korea om «å avstå fra ytterligere destabiliserende handlinger og gå med på en betydningsfull dialog rettet mot vårt felles mål om full atomnedrustning».

– Disse handlingene øker risikoen for feilberegninger og eskalering og utgjør en betydelig trussel mot regional stabilitet, sa USAs FN-ambassadør Linda Thomas-Greenfield da hun leste opp den felles uttalelsen fra de seks landene i forkant av et møte i FNs sikkerhetsråd.

– Hver rakettoppskyting fremmer ikke Nord-Koreas egen militærkapasitet, men utvider våpenarsenalet som er tilgjengelig for eksport til ulovlig våpensalg til klienter og forhandlere verden rundt, la hun til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hypersonisk rakett

FNs sikkerhetsråd skulle diskutere forrige ukes oppskyting mandag, bak lukkede dører, og det var ikke ventet at det skulle komme noen felles uttalelse etter møtet. Det opplyser diplomater ifølge nyhetsbyrået AP.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var torsdag i forrige uke at Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå KCNA meldte at landet hadde skutt opp en hypersonisk rakett 5. januar. USA og Japan var raskt ute med å fordømme oppskytingen og uttalte at den var et brudd på flere resolusjoner fra FNs sikkerhetsråd, og at oppskytingen truer global sikkerhet.

Pyongyang har argumentert med at utvikling av våpenteknologi er nødvendig for å forsvare landet.

Nord-Korea har avvist å takke ja til amerikanske oppfordringer om nye samtaler. På en partikonferanse like før nyttår sa Nord-Koreas leder Kim Jong-un at landet skal fortsette å bygge opp sin forsvarsevne. Han unnlot å nevne USA ved navn.