Nok en ny virusvariant oppdaget – først påvist på Kypros

<p>I likhet med forløperen omikron har også den nye coronavarianten en rekke mutasjoner. Bildet viser en 3d-lllustrasjon av et coronavirus med mutasjoner.</p>
I likhet med forløperen omikron har også den nye coronavarianten en rekke mutasjoner. Bildet viser en 3d-lllustrasjon av et coronavirus med mutasjoner.

Virusekspert omtaler den nye mutasjonen som en blanding av Delta- og Omikron-variantene.

– I fremtiden vil vi se om denne stammen er mer patologisk eller mer smittsom, eller om den vil seire over delta og omikron, sier Leondios Kostrikis, professor i biologiske vitenskaper ved Universitetet i Kypros, i et intervju med Sigma TV, melder Bloomberg.

Det er funnet til sammen 25 tilfeller av den nye virusvarianten på Kypros. Forskerne har gitt mutasjonen navnet deltakron.

I likhet med forløperen omikron har også den nye coronavarianten en rekke mutasjoner. Den skal ha en lignende genetisk bakgrunn som Delta-varianten, sammen med ti mutasjoner fra omikron.

Flere internasjonale medier omtaler nyheten lørdag morgen, blant andre Jerusalem Post , CNBC News , og Forbes.

En mix av delta og omikron

Ifølge professoren, som også er leder for Laboratory of Biotechnology and Molecular Virology, har de funnet et betydelig antall mutasjoner som tidligere bare er funnet i omikron-varianten.

Den nye oppdagelsen har fått navnet «deltakron» på grunn av identifiseringen av omikron-lignende genetiske signaturer i deltagenomene, forklarer professoren.

– Det er for tiden omikron- og delta-koinfeksjoner, og vi fant denne stammen som er en kombinasjon av disse to, forklarer Leondios Kostrikis til Sigma TV.

Professoren opplyser at frekvensen av mutasjonen blant innlagte pasienter var høyere, noe han tolker som en mulig sammenheng mellom den nye varianten og sykehusinnleggelser.

Kyprotiske myndigheter stolte over oppdagelsen

Kypros helseminister Michalis Hadjipandelas uttalte lørdag at den nye varianten ikke var noe å bekymre seg for. Han uttrykte samtidig stolthet over at landets forskere hadde oppdaget den nye varianten.

– Den banebrytende forskningen og funnene til Dr. Kostrikis’ team gjør oss stolte av forskerne våre ettersom denne forskningen setter Kypros på det internasjonale kartet når det kommer til helsespørsmål, sa Hadjipandelas, ifølge Cyprus Mail.

Nyheten om den nye varianten kommer bare en uke etter at en ny coronavirusvariant, B.1.640.2, ble oppdaget i Frankrike. Eksperter har uttalt at det ikke ser ut til å være en grunn til bekymring for denne varianten, men det er fortsatt usikkert hva deltakron innebærer av risiko ved smitte.

Personvernpolicy