India frykter ny coronakatastrofe

En kvinne blir vaksinert i Ahmedabad i India torsdag. Foto: Ajit Solanki / AP / NTB
En kvinne blir vaksinert i Ahmedabad i India torsdag. Foto: Ajit Solanki / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Coronasmitten øker kraftig i India, og landet forbereder seg på det som kan bli en ny katastrofe med overbelastede sykehus og mangel på behandlingsutstyr.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Myndighetene i flere indiske millionbyer har begynt å innføre nye restriksjoner for å unngå samme situasjon som i fjor vår.

Da måtte den hellige hinduistiske byen Varanasi brenne likbål døgnet rundt for å kremere alle ofrene. Over 200.000 mennesker døde i løpet av få uker.

Likevel er denne ukens smitteøkning foruroligende. I løpet av to dager tredoblet antall smittetilfeller seg. Nå blir det registrert over 90.000 tilfeller per dag, trolig drevet av den mer smittsomme virusvarianten omikron.

I New Delhi og omegn er det innført portforbud om natten, samt restriksjoner i helgen. Fra fredag kveld er alle personer med ikke-nødvendig arbeid bedt om å holde seg hjemme.

I Bangalore er det også innført portforbud i helgen, mens Mumbai lar portforbudet gjelde om kveldene og natten.

Mange er redde for de økonomiske konsekvensene

Leger og sykepleiere som nyhetsbyrået AFP har snakket med, uttrykker imidlertid en viss optimisme så langt. Det er færre alvorlig syke blant pasientene som blir innlagt på sykehus. I tillegg har helsearbeiderne mer erfaring med å behandle covid-pasienter enn før.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I fjor visste vi ikke helt hva vi hadde med å gjøre. Jeg tror at psykisk sett er det litt bedre, sier en helsearbeider ved et sykehus i Delhi-regionen.

Regjeringen til statsminister Narendra Modi har så langt latt være å innføre en landsomfattende nedstengingen, slik den gjorde i fjor.

Mange er redde for de økonomiske konsekvensene av en ny nedstenging vil bli altfor store.