Spår økonomisk bunnpunkt for Kina: – Det verste er fortsatt i vente

<p>Dersom det japanske finansbyrået får rett vil president Xi Jinping gå et økonomisk seigt år i møte.</p>
Dersom det japanske finansbyrået får rett vil president Xi Jinping gå et økonomisk seigt år i møte. Foto: Andy Wong / AP

Kina har opplevd landets dårligste årlige økonomiske vekst på over 30 år. Finansgiganten Nomura spår et solid mageplask i 2022.

– Det verste er fortsatt i vente.

Slik åpner det japanske finansselskapet Nomura sin analyse over de økonomiske prognosene for Kina. De mener landets null-covid-strategi, sammen med Evergrade-krisen kommer til å gå knallhardt ut over brutto nasjonalprodukt (BNP) det kommende året.

«Til tross for Beijings nylige kursendring, forventer vi at veksten vil svekkes ytterligere våren 2022 basert på en stadig svakere eiendomssektor, økte kostnader som føge av null-covid-strategien, en nedgang i eksporten og utstrakt stengning av fabrikker før og under OL. Vi forventer at Beijing tar grep for å stanse den nedadgående spiralen våren 2022, og vekst kan komme ut av bunnpunktet etter det», skriver de i rapporten. De mener landets lettelser vil stå i skarp kontrast til de fleste andre økonomiene.

Flere millionbyer med portforbud

Mens de fleste andre land har gått bort fra null-covid-strategien, så slår Kina fortsatt knallhardt ned på smittetilfeller.

Lille julaften stengte myndighetene i landet ned gigantbyen Xi'an og innførte portforbud for byens 13 millioner innbyggere. To uker senere er byen fortsatt nedstengt og alle husstander bare får sende ett medlem fra husstanden ut av huset en gang, annenhver dag, for å kjøpe nødvendige varer. Også millionbyene Yuzhou og Zhengzhou ble denne uken nedstengt på ubestemt tid.

23. desember ble det innført portforbud for Xi'ans 13 millioner innbyggere. To uker sener får man fortsatt ikke forlate hjemme med mindre det er et absolutt nødstilfelle. Foto: Rui/Xinhua via AP
23. desember ble det innført portforbud for Xi'ans 13 millioner innbyggere. To uker sener får man fortsatt ikke forlate hjemme med mindre det er et absolutt nødstilfelle. Foto: Rui/Xinhua via AP

Historisk lav vekst

Samtidig spår de langt lysere tider for de andre G20-landene. Dersom analysene slår til vil USA for første gang på nesten to tiår ta igjen Kina i å ha den raskest voksende økonomien av de to stormaktene, etter et vanskelig år for den asiatiske supermakten.

Nomura anslår at Kina vil ha en økonomisk vekst på 4,3 prosent i 2022, noe som kan høres riktig så respektabelt ut, men veksten for 2021 var 7,8 prosent og ifølge News.au har Kinas BNP de siste tredve årene aldri droppet under seks prosent.

USA på sin side kommer fra en vekst på 5,6 prosent og selv om veksten er ventet å bli lavere i 2022, så forventer analysene en vekst på 4,6 prosent i år.

Vendepunkt i USA

Nomura forventer et vendepunkt i inflasjonen i USA og at den amerikanske sentralbanken vil øke rentene to ganger i løpet av året, i september og desember:

USAs sentralbanksjef Jerome Powell varslet i desember at det trolig ville bli rentehopp til våren. Foto: Susan Walsh / AP / NTB Foto: NTB
USAs sentralbanksjef Jerome Powell varslet i desember at det trolig ville bli rentehopp til våren. Foto: Susan Walsh / AP / NTB Foto: NTB

«Men skulle den forhøyede månedlige inflasjonen vedvare, i motsetning til våre forventninger, kan sentralbankens langvarige narrativ om avtagende prispress kollapse, noe som vil resultere i en tidligere, raskere og potensiell lengre rentekurs over den nøytrale realrenten».

I desember meldte den amerikanske sentralbanken rentehopp og tidligere utfasing av krisetiltak som ble innført som følge av coronapandemien. Årsaken er at arbeidsledigheten er fallende, mens inflasjonen ligger på det høyeste nivået på nesten 40 år.

Europa: Restriksjoner vil hindre vekst

For Europas del anslår analysene at krisetiltakene etter hvert vil avvikles til tross for omikron. De tror at restriksjonene vil bremse veksten de første månedene av året, men at Den europeiske sentralbanken (ECB) vil tillate en relativt kraftig nedtrapping utover våren og at rentehevingen vil bli fremskyndet til midten av 2023.

«Politikk vil stå i fokus i 2022, med en ny tysk koalisjon, Frankrikes presidentvalg og endringer på toppen i Italia. I Storbritannia forventer vi en beskjeden vekstnedgang i første kvartal, men at inflasjonen vil vedvare på eksepsjonelt høye nivåer i noen måneder og forbli over målet i 2023».

De mener den engelske sentralbanken (BOE) bør svare på dette med å heve rentene. De forventer å se en styringsrente på 1,0 prosent innen utgangen av året.

Personvernpolicy