Kina planlegger 40 romferder i år – omtrent det samme som USA

Her blir romfartøyet Shenzhou-13, på toppen av en Long March-2F-bærerakett, skutt opp fra oppskytingsfeltet.
Her blir romfartøyet Shenzhou-13, på toppen av en Long March-2F-bærerakett, skutt opp fra oppskytingsfeltet. Foto: Li Gang / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kina vil i løpet av året fullføre byggingen av sin permanente romstasjon, og planlegger i alt 40 utskytinger, omtrent det samme som USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant utskytingene er to bemannede Shenzhou-romskip og to ubemannede Tianzhou-romskip som skal bringe forsyninger til romstasjonen, deriblant romstasjonens to siste moduler.

Opplysningene fra Kinas romfartsorganisasjon CASC ble torsdag gjengitt av det offisielle kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

Det befinner seg for tiden tre astronauter på Kinas romstasjon, på et seks måneders opphold. Kun USA og Russland har tidligere sendt astronauter på så lange oppdrag i verdensrommet.

Kinas romprogram drives i regi av det kinesiske forsvaret. Kineserne begynte å bygge sin egen romstasjon etter at landet ble utelukket fra Den internasjonale romstasjonen (ISS), hovedsakelig på grunn av amerikansk motstand.

Nå ser Kina ut til å ta opp kampen med USA for å bli verdens fremste romfartsnasjon etter å ha hatt en mer forsiktig satsing i tidligere år. Når romstasjonen står ferdig, vil den veie 66 tonn, om lag en firedel av hva ISS veier. Den første modulen til ISS ble sendt opp i 1998.