Spania innfører delt omsorg for kjæledyr

I Spania anerkjennes kjæledyr som «levende, følende vesener» i en ny lov. Det betyr at spanske domstoler må ta dyrets beste i betraktning i skilsmissesaker.
I Spania anerkjennes kjæledyr som «levende, følende vesener» i en ny lov. Det betyr at spanske domstoler må ta dyrets beste i betraktning i skilsmissesaker. Foto: Linn Cathrin Olsen / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvem får beholde familiens hund eller katt når et par skiller seg? I Spania må dyreeiere forberede seg på at svaret kan bli begge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge en ny lov som trådte i kraft i Spania onsdag, skal kjæledyr anerkjennes som «levende vesener med følelser» og ikke bare objekter.

Som følge av det må spanske domstoler også ta dyrets beste i betraktning, så vel som familiens behov, når de skal avgjøre hvem som får beholde hunden, katten, gullfisken, skilpadda eller fuglen etter en skilsmisse.

Loven, som er utarbeidet av regjeringspartiene, har som mål å få slutt på de juridiske konfliktene som ofte oppstår når skilte par skal bli enige om hvem som skal ta seg av kjæledyret.

Den fastslår at eierne må garantere for kjæledyrets ve og vel, og at en av ektefellene kan miste omsorgen for dyret dersom han eller hun har en historie med dyremishandling.

Loven pålegger også domstolene å ta hensyn til dyrets beste når de avgjør tvistesaker om arv av kjæledyr.