Fant 200 millioner år gamle dinosaurspor på offentlig strand
Forskere har gjort et oppsiktsvekkende funn på en strand i den walisiske byen Penarth.
Fotavtrykkene ble identifisert og dokumentert ved hjelp av 3D-bildeteknikker. På denne måten ble de eldgamle dyresporene gjenskapt fra bilder tatt på stedet.
– Vi får mange henvendelser fra publikum om noe som kan være spor, men mange av disse har geologiske trekk som lett kan forveksles , sier paleontolog, Dr. Susannah Maidment, til CNN.
Dinosaurfotsporene antas å være mer enn 200 millioner år gamle.
Langhalsede planteetende dinosaurer
Da Londons naturhistoriske museum mottok bilder fra stranden i 2020 var ekspertene skeptiske til funnet. Men da nye og grundige undersøkelser ble foretatt viste det seg at fotavtrykkene virkelig stammer fra en dinosaur som levde for hele 200 millioner år siden.
De gigantiske avtrykkene antas å tilhøre langhalsede planteetende dinosaurer, såkalte sauropoder. Ifølge ekspertene levde disse forhistoriske dyrene i den geologiske perioden trias for om lag 251-200 millioner år siden.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenForskerne har tidligere kunnet påvise at sauropoder eksisterte i Storbritannia på denne tiden. Det er gjort funn av sauropod fra samme periode i Somerset sørvest i England, heter det i en pressemelding fra London Naturhistoriske museum.
– Denne type spor er ikke vanlige over hele verden
Da forskerne selv reiste til stranden for å undersøke sporene, oppdaget de strukturer i gjørmen som er karakteristiske for store dyr som har beveget seg gjennom den myke bakken.
Funnene kan derfor avsløre informasjon om dinosaurenes atferdsegenskaper, om hvordan de beveget seg og om de vandret rundt i større flokker.
– Denne type spor er ikke vanlige over hele verden, så vi mener dette er et interessant tillegg til vår kunnskap om triaslivet i Storbritannia, sier forsker Paul Barrett.
Fotsporene på stranden i Penarth vil ikke bli skjermet, men gradvis bli visket ut av tidevannet, opplyser museet.
Video: Franske forskere jubler over gigantisk dinosaur-funn