Prins Andrew-anklager fikk millioner utbetalt i Epstein-forlik

I forbindelse med søksmålet hennes mot prins Andrew har Virginia Giuffres forlik med Jeffrey Epstein fra 2009 blitt offentliggjort. Prins Andrew avbildet i 2021.
I forbindelse med søksmålet hennes mot prins Andrew har Virginia Giuffres forlik med Jeffrey Epstein fra 2009 blitt offentliggjort. Prins Andrew avbildet i 2021. Foto: Steve Parsons / AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et tolv år gammelt forlik mellom Virginia Giuffre og Jeffrey Epstein har blitt offentliggjort i forbindelse med Giuffres søksmål mot prins Andrew.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den britiske prinsen, som er dronning Elizabeths andre sønn, hevder forliket beskytter ham fra søksmål av den typen Giuffre har anlagt mot ham i USA. Det er bakgrunnen for at forliket ble offentliggjort av en domstol i New York mandag.

I forliket fra 2009 skal Giuffre ha gått med på å ikke saksøke noen part som hadde tilknytning til Epstein og som kan beskrives som en «potensiell saksøkt», melder BBC. Prins Andrew blir ikke eksplisitt nevnt i forliket, som ble inngått i delstaten Florida.

Fikk utbetalt stor sum

Epstein betalte Giuffre 500.000 dollar som en del av forliket, som ble inngått etter at Giuffre saksøkte Epstein for blant annet seksuelt misbruk.

For å få utbetalt pengene måtte Giuffre, som da het Roberts, skrive under på at hun måtte «frigjøre Epstein for evig tid» for alle anklager, og at det samme gjaldt andre navngitte og ikke-navngitte personer med tilknytning til Epstein.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Prinsens advokater har sitert denne delen av forliket i sine argumenter for at søksmålet mot ham bør avvises.

Prins Andrew nekter skyld og er ikke blitt siktet i noen straffesak. Tirsdag skal en dommer i New York høre partene i et digitalt rettsmøte.

Anklager prinsen for overgrep

Giuffre hevder at Epstein, som tok sitt eget liv mens han var i fengsel i 2019, lånte henne ut for å ha sex med sine rike og mektige venner, deriblant prins Andrew.

I søksmålet mot prinsen hevder hun at han begikk flere seksuelle overgrep mot henne da hun var 17 år i 2001, og at misbruket nettopp ble tilrettelagt av Epstein og Ghislaine Maxwell.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Maxwell ble i forrige uke kjent skyldig blant annet i å ha rekruttert unge jenter som så ble seksuelt misbrukt av Epstein og vennene hans.

– Irrelevant

Giuffres advokater kaller forliket med Epstein for irrelevant for saken hennes mot prins Andrew.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han kunne ikke ha vært en «potensielt saksøkt» i forliket mellom Giuffre og Epstein, både fordi han ikke var underlagt jurisdiksjon i Florida og fordi saken involverte påstander på føderalt nivå, som han ikke var en del av, sier Giuffres advokat David Boies i en uttalelse mandag.

Prinsens advokater har også forsøkt å stanse søksmålet med påstand om at Giuffre bør nektes å anlegge søksmål i USA da hun har bodd mesteparten av de siste 20 årene i Australia. Dommeren i saken har avvist dette forsøket.