WFP: Fra vondt til verre for verdens sultne

Sjef for Verdens matvareprogamt David Beasley signerer protokollen på Nobelinstituttet, ett år etter at WFP fikk fredsprisen.
Sjef for Verdens matvareprogamt David Beasley signerer protokollen på Nobelinstituttet, ett år etter at WFP fikk fredsprisen. Foto: Torstein Bøe/pool / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Konflikter, klimasjokk og coronapandemi har ført til at 43 millioner mennesker nå står på randen av hungersnød, sier lederen for Verdens matvareprogram (WFP).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

WFP ble tildelt Nobels fredspris for 2020, men i fjor ble alle seremonier avlyst. Ett år på overtid kunne WFP-leder David Beasley omsider komme til Oslo for å holde sitt nobelforedrag.

– Matvareusikkerhet og sult kan skape konflikt, akkurat som krig og konflikt kan skape matvareusikkerhet og til og med hungersnød. Verdens matvareprogram går aktivt inn i konfliktutsatte områder for å forhindre slike negative konsekvenser, sa Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen i sin tale til prisvinneren i Oslo rådhus fredag.

Vondt til verre

– Dessverre er det et større behov enn noensinne for det arbeidet som Verdens matvareprogram utfører, med tanke på de pågående konfliktene i Jemen, Etiopia, Afghanistan og andre konfliktherjede områder i verden, understreket hun.

Det er WFP-leder David Beasley helt enig i. Han brukte sin tid på den globale talerstolen til å påpeke at situasjonen har gått fra vondt til verre det siste året.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er tre grunner til dette, ifølge Beasley: Konflikter, klimaendringer og ikke minst corona.

– Viruspandemien har skapt en sekundær sultpandemi, som er atskillig verre enn den første. Nedstengningene har ført til tap av levebrød, stans i mattransporten og til at prisene skyter i været. Verdens fattige blir priset ut av muligheten til overlevelse, sier WFP-sjefen.

Nødappell til milliardærer

– Den kombinerte effekten av disse tre – konflikt, klima og corona – har skapt en perfekt storm som vi aldri tidligere har sett maken til, understreker han.

– 45 millioner mennesker i 43 land står på randen av hungersnød – og det er innenfor vår rekkevidde å redde dem, sier Beasley, som fortalte at WFP som et engangstilfelle har sendt ut en nødappell om 6,6 milliarder dollar til klodens milliardærer.

– Er det for mye forlangt av de som tjente 1,8 trillioner dollar under pandemien, sa Beasley.