Trumps tidligere stabssjef saksøker granskningskomité

Mark Meadows, som var Donald Trumps stabssjef i Det hvite hus, reiser søksmål mot komiteen som gransker stormingen av Kongressen 6. januar. Komiteen mener han er skyldig i å vise forakt for Kongressen, fordi han nekter å vitne. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB
Mark Meadows, som var Donald Trumps stabssjef i Det hvite hus, reiser søksmål mot komiteen som gransker stormingen av Kongressen 6. januar. Komiteen mener han er skyldig i å vise forakt for Kongressen, fordi han nekter å vitne. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mark Meadows, som var Donald Trumps stabssjef i Det hvite hus, reiser søksmål mot komiteen som gransker stormingen av Kongressen 6. januar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Årsaken er at komiteen ønsker å straffeforfølge ham for å nekte å vitne i granskningen.

Meadows nektet lenge å samarbeide med komiteen, men han snudde ved månedsskiftet. Deretter sa han tirsdag denne uken at han ikke lenger ville samarbeide, og komiteen vil straffeforfølge ham for å ha vist forakt for Kongressen.

I søksmålet navngis demokraten Nancy Pelosi, som er speaker i Representantenes hus og startet granskningen, sammen med de ni medlemmene av komiteen.

Komiteen skal utarbeide en rapport om hendelsene 6. januar, da tusenvis av Trump-støttespillere, blant dem folk fra høyreradikale grupper, tok seg inn i Kongressen i et forsøk på å stanse godkjennelsen av Joe Bidens valgseier.

I forkant hadde Trump i månedsvis kommet med feilaktige påstander om valgfusk, i forsøk på å så tvil om legitimiteten ved valget. Meadows har blitt ansett som et nøkkelvitne for komiteen, da han var nær Trump og forsøkene på å undergrave valget.

En annen av ekspresidentens nære allierte, tidligere sjefstrateg Steve Bannon, ble i november tiltalt for å ha vist forakt for Kongressen. Også han nektet å vitne på instruks fra Trump.