USA ruster opp i møte med Kina – utvider baser i Guam og Australia

<p>Her er hangarskipet USS Theodore Roosevelt på vei ut til sjøs. I bakgrunn ser man Apra-havnen i Guam.</p>
Her er hangarskipet USS Theodore Roosevelt på vei ut til sjøs. I bakgrunn ser man Apra-havnen i Guam. Foto: Kaylianna Genier / U.S. Navy/AP/NTB

Pentagon skifter fokus og har bestemt seg for å ruste opp sine militærbaser i Guam og Australia. Tiltaket kommer som direkte konsekvens av Kinas aktivitet og et ønske om å være mer tilgjengelig i området.

Utvidelsen kommer på bestilling fra USAs forsvarsdepartement i kjølvannet av deres offentliggjøring av forsvarsrapporten Global Posture Review (GRP), som har vært under arbeid siden Joe Biden tok over som USAs president.

Rapporten i sin helhet er hemmeligstemplet, men en rekke detaljer er offentliggjort.

Uttrekningen av amerikanske styrker fra Afghanistan er et av punktene på den nye forsvarsrapporten. I den ligger det også planer for USAs militære områder utenfor landets grenser, deriblant det amerikanske territoriet Guam, som ligger i vestlige Stillehavet.

«Øker i omfang»

Det indopasifiske området er også sentralt i rapporten, hvor forsvarsminister Lloyd Austin peker på Kina som «en utfordring som stadig øker i omfang», gjengir CNN. Blant årsakene til bekymring, ifølge amerikanske myndigheter, er økende kinesisk aggresjon i området rundt Taiwan – og Kinas testing av et hypersonisk missil i august i år. Missilet hadde kapasitet til å føre et kjernefysisk stridshode, og gikk rundt kloden i lav høyde før det gikk inn mot målet sitt.

USA ble tatt på senga av oppskytingen, og er overrasket over at Kina er kommet så langt i utviklingen av hypersonisk teknologi. Kina mener på sin side at det er nødvendig for å kunne forsvare seg mot amerikanske hypersoniske framskritt.

(Saken fortsetter under bildet).

Her flyr Skvadron 211, The Wake Island Avengers, over stillehavsøya Wake Island. Foto: Cpl. Francisco J. Diaz Jr / U.S. Navy/AFP/NTB
Her flyr Skvadron 211, The Wake Island Avengers, over stillehavsøya Wake Island. Foto: Cpl. Francisco J. Diaz Jr / U.S. Navy/AFP/NTB

Guam og Australia

Opprustningen i Guam og i Australia er USAs neste steg, hvor det prioriteres å «utvide militær tilstedeværelse på øyene, og å øke tilstedeværelsen og styrke militære partnerskap i området».

– I Australia vil det igangsettes en rotasjon av jagerfly og bombefly som vil kunne rykke ut derfra. Det vil også bli lagt til rette for mer militær trening og logistikk. I Guam er fokuset på opprustning og forbedring av infrastrukturen, sier forsvarsrådgiver Mara Karlin til CNN.

«Vær klar til kamp»

GRP-rapporten innbefatter i stor grad å rette et ørneblikk mot det indopasifiske området ved å redusere tilstedeværelsen i andre deler av verden, hvor målet er å «være klar til kamp» i området hvor det for tiden buldrer mest.

USA ønsker ikke å gå inn på hva slags planer supermakten har for Russland og potensiell aggresjon derfra, dersom det skulle oppstå. I deler av GRP-rapporten som er offentliggjort inngår målet om å reetablere beredskapen i Øst-Europa, men detaljene er enn så lenge hemmeligstemplet informasjon.

USA skal ha hatt om lag 75 konsultasjoner, deriblant med Nato-allierte, Australia og Japan, mens rapporten ble utarbeidet.

Personvernpolicy