EU: Omikron-vaksine kan bli godkjent innen fire måneder

<p>Administrerende direktør i det europeiske legemiddelbyrået EMA, Emer Cooke, sier at vaksiner som virker spesifikt mot omikron-varianten av coronaviruset kan bli godkjent innen fire måneder. Arkivfoto: Geert Vanden Wijngaert / AP / NTB</p>
Administrerende direktør i det europeiske legemiddelbyrået EMA, Emer Cooke, sier at vaksiner som virker spesifikt mot omikron-varianten av coronaviruset kan bli godkjent innen fire måneder. Arkivfoto: Geert Vanden Wijngaert / AP / NTB Foto: NTB

Vaksiner som virker spesielt mot omikron-varianten av coronaviruset, kan bli godkjent for bruk om tre til fire måneder om nødvendig, ifølge EU.

– Dersom det er behov for å endre de eksisterende vaksinene for å tilpasse dem omikron-varianten, kan vi være i stand til å få de godkjent innen tre til fire måneder, sier Emer Cooke, administrerende direktør for det europeiske legemiddelbyrået EMA.

Hun sier at avgjørelsen om nødvendigheten av slike endringer imidlertid må tas av andre organer. Vaksineprodusentene Moderna og Pfizer har allerede sagt at de jobber med vaksiner spesielt tilpasset omikron-varianten, som ble oppdaget i Sør-Afrika i forrige uke.

Cooke sier at EU-byrået EMA ennå «ikke vet» om de nåværende vaksinene er effektive mot omikron, og at det vil ta omtrent to uker å finne ut av.

EMA godkjenner vaksiner til bruk i EU, og så langt har de godkjent fire coronavaksiner til bruk på voksne.

Personvernpolicy