FHI-overlege utelukker ikke å slippe omikron-varianten løs

Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet mener det er bra at omikronvarianten tar over for deltaviruset, hvis det stemmer at sykdomsbildet er veldig mildt.
Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet mener det er bra at omikronvarianten tar over for deltaviruset, hvis det stemmer at sykdomsbildet er veldig mildt. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er bra hvis omikron tar over for deltavarianten, hvis sykdomsbildet er veldig mildt, sier FHI-overlege Preben Aavitsland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I forrige uke ble den nye virusvarianten omikron oppdaget i Sør-Afrika. Coronavirus-varianten vil ifølge WHO trolig spre seg til hele verden.

Den har allerede spredt seg til en rekke land, også i Europa. Søndag ble det bekreftet smittetillfeller med den nye varianten i Danmark. Flere land har valgt å stenge grensene for utenlandsreisende som følge av spredningen av omikron.

Foreløpig vet vi lite om omikron, som ser ut til å være mer smittsom enn deltavarianten, også for fullvaksinerte.

Det er usikkert om den medfører økt risiko for alvorlig sykdom, meddeler FHI mandag, ifølge NTB.

Likevel er det ting som tyder på at omikron kan ha et mildere sykdomsforløp enn andre varianter.

Mildt sykdomsbilde

Lederen for Sør-Afrikas legeforening, Angelique Coetzee, melder nemlig om at sykdomsbildet hos mennesker som er smittet med den nye varianten er svært mildt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De fleste av dem har svært milde symptomer. Vi har kunne behandle disse pasientene konservativt hjemme, sa legen søndag, ifølge Reuters.

Hun sier også at «ekstrem fatigue» (slapphet) er det mest uttalte symptomet.

Coetzee var en av de som først varslet om den nye varianten, og kategoriserer symptomene som uvanlige, men milde, ifølge The Telegraph.

FHI: Kan måtte vurdere strategien på nytt

FHI-overlege Preben Aavitsland mener det er for tidlig å fastslå sykdomsbildet til omikron-varianten ennå.

– Men hvis det stemmer at sykdomsbildet er mildt, vil det ikke være formålstjenlig å slippe viruset løs og dermed oppnå immunitet?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis sykdomsbildet skulle vise seg å være veldig mildt, og viruset er så smittsomt at det overtar for deltavarianten, er det bra. I så fall må vi vurdere strategien på nytt. Men vi er langt fra der ennå, sier Aavitsland til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvilken ny strategi tenker du på da?

– Det er ikke diskutert ennå. Det tar vi dersom vi skulle komme dit.

– Så hvis alle faktorer skulle ligge til rette for det, kan det være en ny strategi å slippe viruset løs, og dermed slippe tiltak?

– Det vil vi ikke spekulere på nå. Vi tar det dersom det blir aktuelt.

Oppmuntrende rapporter

Professor og leder for coronavirusavdelingen ved Hadassah University Hospital Ein Karem i Jerusalem, Dror Mevorach, mener de tidlige rapportene fra Sør-Afrika er oppmuntrende. Hvis det fortsetter slik, kan dette være en relativt mild sykdom sammenlignet med deltavarianten, sier professoren, ifølge Nettavisen.

– Det er fortsatt tidlig å si, men ikke alt som ser ille ut er virkelig ille. På dette tidspunktet er det viktig å samle informasjon, ikke spekulasjoner, legger Mevorach til den israelske avisen Haaretz.

Hvis omikron overtar for delta tror professoren at det kan bli enklere å takle pandemien globalt.