Petr Fiala utnevnes til Tsjekkias nye statsminister

Petr Fiala blir søndag utnevnt til Tsjekkias nye statsminister. Foto: Petr David Josek / AP / NTB
Petr Fiala blir søndag utnevnt til Tsjekkias nye statsminister. Foto: Petr David Josek / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyreorienterte Petr Fiala utnevnes søndag til Tsjekkias nye statsminister og må umiddelbart håndtere stigende smittetall og den nye virusvarianten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

President Milos Zeman, som selv har testet positivt for korona, skal utnevne den 57 år gamle Fiala i en seremoni på Lany-slottet vest for Praha.

Seremonien skulle vært gjennomført fredag, men presidenten som torsdag ble utskrevet fra sykehuset, ble få timer senere innlagt igjen etter å ha fått påvist covid-19.

Fiala er tidligere statsviter og leder den borgerlige valgalliansen Sammen, som består av Fialas sivildemokratiske parti, Kristendemokratene og senter-høyre-partiet TOP09.

Alliansen vant parlamentsvalget i oktober med knapp margin og har siden formet en koalisjon med to andre partier på venstresiden for å sikre et flertall på 108 av 200 seter i nasjonalforsamlingen.

De fem partiene har blitt enig om en regjeringsavtale. Forhandlingene ble holdt uten den 77 år gamle presidenten, som ble innlagt på sykehus 10. oktober med en leversykdom.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fiala starter i motbakke, for Tsjekkia står overfor flere utfordringer. Stigende smittetall førte til innføringen av nye restriksjoner fra torsdag. Restauranter, barer og nattklubber ble stengt på kvelden, i likhet med julemarkeder.

Lørdag ble landet også ett av de første landene i Europa der den nye virusvarianten omikron ble oppdaget.

Kapasiteten ved sykehusene øst i landet er allerede sprengt, og noen sykehus har begynt å sende pasienter til andre deler av landet.

Tsjekkia sliter i tillegg med den kraftige økningen av prisen på gass og strøm og økende inflasjon, som har skapt usikkerhet hos mange før jul.