Høy virusmengde oppdaget hos Hongkong-par med påvist omikron

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et par i Hongkong som har fått påvist omikronsmitte, skal ha en svært høy virusmengde. Men det kan ikke alene si noe om omikronvarianten, mener Espen Nakstad.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Paret tok PCR-tester som viste CT-verdier på 18 og 19.

Epidemiolog Eric Feigl-Ding betegner på Twitter virusmengden til de to som veldig høy.

– Det er vanvittig høyt med tanke på at de var negative på nylige PCR-tester. Ser ut til at det kan stemme at vaksine gir lavere beskyttelse med denne varianten, skriver han blant annet.

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier derimot til NTB at funnet i Hongkong ikke alene kan si noe om variantens smittsomhet.

– Antallet oppkopieringssykluser (CT-verdier) i en PCR-maskin avhenger i stor grad av hvor i sykdomsforløpet man befinner seg, og vil derfor ikke alene kunne indikere økt smittsomhet, men må ses i sammenheng med andre opplysninger, sier Nakstad.

– Det er vanskelig å vurdere smittsomhet basert på de svært begrensede opplysninger som foreligger om den nye omikronvarianten i Hongkong og andre steder utenfor Sør-Afrika, legger han til.

Nakstad påpeker derimot at mutasjonene som er påvist i piggproteinet og spredningen i Sør-Afrika, tyder på at varianten er mer smittsom.

Myndighetene i Hongkong sier at varianten kom inn i regionen med en passasjer fra Sør-Afrika som har bodd på et karantenehotell siden han ankom 11. november.