Vladimir Putin sparker sjefen for fengselsvesenet

<p>President Vladimir Putin har sparket sjefen for landets fengselsvesen etter offentliggjøring av en video som viser tortur og voldtekt av innsatte i et fengsel i byen Saratov sørvest i Russland. Foto: AP / NTB</p>
President Vladimir Putin har sparket sjefen for landets fengselsvesen etter offentliggjøring av en video som viser tortur og voldtekt av innsatte i et fengsel i byen Saratov sørvest i Russland. Foto: AP / NTB

President Vladimir Putin har sparket sjefen for fengselsvesenet etter offentliggjøring av videoer som viser tortur og voldtekt i et russisk fengsel.

Aleksandr Kalasjnikov har ledet det russiske fengselsvesenet de siste to årene, men ble torsdag avsatt med øyeblikkelig virkning, ifølge en kunngjøring fra Kreml.

Bakgrunnen er en rekke videoer fra et fengsel i byen Saratov, blant annet offentliggjort av Gulagu.net.

Videoene viser tortur og voldtekt av innsatte, fanget opp av overvåkingskameraene i fengselet.

En tidligere innsatt i fengselet, Sergej Saveljev, fikk tilgang til opptakene mens han jobbet med vedlikehold av datasystemet i fengselet under soningen. Han lagret dem på en minnebrikke som han smuglet ut da han ble løslatt.

Saveljev, som er hviterusser, ble først etterlyst av politiet, men etterlysningen er siden trukket tilbake. Han befinner seg nå i Frankrike der han har søkt om politisk asyl.

Kreml varslet full etterforskning da videoene ble kjent. Tidligere i måneden ble det opplyst at 18 fengselsbetjenter i Saratov-regionen hadde fått sparken og etterforskes for overgrep.

Putin opplyste torsdag at Arkadij Gostev, en politioberst med bakgrunn fra landets innenriksdepartement, overtar som leder for det russiske fengselsvesenet.

Personvernpolicy