Tyrkiske myndigheter ber innbyggerne spare både mat og strøm

Tyrkia opplever sin verste økonomiske krise på lang tid. Vanlige folk i Tyrkia sliter med å få endene til å møtes. Her fra basaren i Istanbul. Foto: Francisco Seco /AP /NTB
Tyrkia opplever sin verste økonomiske krise på lang tid. Vanlige folk i Tyrkia sliter med å få endene til å møtes. Her fra basaren i Istanbul. Foto: Francisco Seco /AP /NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spis mindre, skru ned varmen. Det er blant rådene tyrkiske myndigheter gir innbyggerne sine som følge av den økonomiske krisen landet nå opplever.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tyrkiske liraen stupte til rekordlave nivåer tirsdag etter at president Recep Tayyip Erdogan holdt fast ved at rentekutt var nødvendig.

Siden begynnelsen av 2021 har den tyrkiske liraen tapt over en firedel av sin verdi. På tross av økt inflasjon har likevel Erdogan presset sentralbanken til rentekutt.

Liraen opplevde et fall tirsdag på hele 15 prosent før den hentet seg litt inn igjen, det vil si at man fikk en dollar for 13,49 lira. Til sammenligning kostet en dollar 7,4 lira på begynnelsen av året – og 3,5 lira i 2017.

Uortodoks rentepolitikk

Erdogan er beryktet for sin uortodokse tro på at høye renter forårsaker inflasjon – i stedet for å virke dempende. Slik økonomer flest mener.

I vår fikk daværende sentralbanksjef Naci Agbal sparken, trolig på grunn av rentepolitikken. Han fikk sparken like etter en stor renteoppjustering på 2 prosentpoeng.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå har Tyrkias sentralbank bøyd av for presset fra Erdogan og kuttet renten for tredje måned på rad.

Sentralbanken kuttet styringsrenten fra 16 til 15 prosent til tross for stigende inflasjon og en raskt fallende valuta.

Mindre penger å rutte med

Befolkningen merker krisen på kroppen. Folks minimums netto månedslønn hadde en verdi på rundt 3392 kroner i januar. Tirsdag sank verdien til ca. 2000 kroner.

Erdogan forsvarte den gjeldende politikk i en tale til nasjonen mandag.

– Vi ser spillet som pågår om valuta, renter og prisøkninger … og vil vise vår vilje til å fortsette med vårt eget spill, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi skal gå seirende ut av denne krigen som utkjempes for vår økonomisk uavhengighet – ved hjelp av Allah og vårt folk, la Erdogan til.

– Vis sparsomhet

Myndighetene har kommet med flere råd til befolkningen for å komme seg gjennom krisen. Nestleder i regjeringspartiet AKP, Zulfu Demirbag, ba like godt folk om å spise mindre av både kjøtt og grønt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi bør spise et halvt kilo kjøtt i måneden i stedet for én eller to kilo, uttalte Zulfu Demirbag fra regjeringspartiet AKP i en videomelding til velgerkretsen sin denne uka.

– Og vi kan kjøpe to tomater i stedet for å kjøpe to kilo, la han til.

Demirbag er ikke den eneste som oppfordrer til sparsommelighet.

Energiminister Fatih Donmez oppfordret tidligere denne måneden husholdninger til å skru ned varmeovnene sine som svar på stigende gasspriser.

Og allerede i juni anbefalte førstedame Emine Erdogan innbyggerne å redusere størrelsen på matporsjoner – for å unngå overforbruk og matavfall.

Populariteten har stupt

Krisen og rådene om sparsommelighet har ikke falt i god jord blant befolkningen.

Erdogans popularitet har stupt til det laveste noensinne. Oppfordringene om å være sparsomme har ført til rasende kommentarer i sosiale medier om lederes hykleri.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Talsmann for opposisjonspartiet det republikanske folkepartiet (CHP) Faik Öztrak kritiserer Demirbag for å håne de økonomiske vanskelighetene folk står overfor.

– Ha medfølelse! Folk kan ikke engang kjøpe brød eller grønnsaker, uttalte Öztrak til nettavisa duvarenglish tirsdag.

Han mener at rådene viser at lederne både har mistet skamfølelsen og er en hån mot folk.

Krisen har da også tatt hardt på den vanlige tyrker. Mange viser sitt raseri og sin frustrasjon over økende matvarepriser i sosiale medier.