Italia innfører strengere tiltak for uvaksinerte

Italia innfører strengere tiltak for uvaksinerte, som fra 6. desember blant annet ikke lenger får lov til å spise innendørs på restaurant. Statsminister Mario Draghi sier tiltakene er nødvendige for å bremse smitteøkningen i landet. Foto: Andrew Medichini / AP / NTB
Italia innfører strengere tiltak for uvaksinerte, som fra 6. desember blant annet ikke lenger får lov til å spise innendørs på restaurant. Statsminister Mario Draghi sier tiltakene er nødvendige for å bremse smitteøkningen i landet. Foto: Andrew Medichini / AP / NTB Foto: NTB

Den italienske regjeringen ekskluderer uvaksinerte personer fra flere fritidsaktiviteter i et forsøk på å bremse smitteøkningen i landet.

Økningen kommer akkurat i det økonomien har begynt å hente seg inn igjen, og regjeringen ønsker å unngå nye nedstengningstiltak.

Fra 6. desember får kun folk som har vaksinert seg mot eller blitt friske etter å ha hatt covid-19, lov til å spise innendørs på restaurant og dra på kino og sportsarrangementer.

Tidligere har uvaksinerte fått innpass om de kunne vise fram en negativ koronatest.

Obligatorisk med vaksine

I tillegg gjør statsminister Mario Draghis regjering det obligatorisk med vaksine for blant annet politifolk, militæret og alle skoleansatte. Tidligere var det kun folk som jobbet i helsevesenet og på eldrehjem som måtte vaksinere seg.

Draghi sier tiltakene er nødvendige for å forhindre en «rask, men stødig» økning i smitten og samtidig forhindre at EUs tredje største økonomi, som krympet med 8,9 prosent i fjor, faller i grus.

Hardt rammet turistnæring

Bekymringen er særlig høy i landets turistnæring før vinteren, da viruset sprer seg lettere.

Myndigheter nord i landet er desperate etter å holde skiindustrien, som til vanlig tjener inn 1,2 milliarder euro (drøyt 12 milliarder kroner) og sysselsetter 5.000 faste arbeidere og 10.000 sesongarbeidere, åpen etter at to sesonger har gått tapt som følge av pandemien.

– Vi har begynt å gå tilbake til normalen. Vi ønsker å opprettholde dette, sier Draghi.

Smitten er på vei opp i Italia, men er riktignok lavere enn i mange andre EU-land. Det blir registrert i snitt 10.000 nye smittetilfeller og færre enn 100 dødsfall per dag for tiden.

Mer enn 84 prosent av befolkningen over tolv år er vaksinert, men det er ikke lenger så mange uvaksinerte som lar seg vaksinere.

Personvernpolicy