FN: Kolossale følger hvis afghanske banker bryter sammen

Kvinner står i kø for å få tildelt kontanter fra Verdens matvarefond i Kabul. Fattigdommen har ført til en desperat situasjon for mange afghanere. Foto: Petros Giannakouris / AP / NTB
Kvinner står i kø for å få tildelt kontanter fra Verdens matvarefond i Kabul. Fattigdommen har ført til en desperat situasjon for mange afghanere. Foto: Petros Giannakouris / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bankvesenet i Afghanistan står i fare for å kollapse, advarer FNs utviklingsprogram (UNDP). Det vil få enorme konsekvenser for landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en ny rapport som ble publisert mandag, skriver UNDP at det vil kunne ta flere tiår å reparere skadene hvis bankvesenet kollapser.

Ikke bare vil tilliten til landets finanssystem forsvinne i de internasjonale finansmarkedene, det vil også gjøre det vanskelig å gi bistand og nødhjelp til den afghanske befolkningen.

– De økonomiske kostnadene av en kollaps i bankvesenet, med negative sosiale følger som en smitteeffekt, vil være kolossale, skriver FN-organisasjonen.

Kan ramme bistand

Ifølge UNDP er man nødt til å sikre deler av det private bankvesenet for at bistanden til landet skal kunne fortsette.

Afghanistan har siden midten av august vært styrt av den islamistiske Taliban-bevegelsen, noe som har fått Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet til å fryse all utviklingshjelp og alle lån til den afghanske staten. Det samme har en rekke land gjort, deriblant Norge, som nå kun gir hjelp via private organisasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den afghanske sentralbanken har siden Talibans maktovertakelse mistet tilgangen til reserver for over 9 milliarder dollar.

Likviditetskrise

Ettersom landet ikke lenger får jevnlige forsyninger med dollar, har det oppstått en likviditetskrise som innebærer at afghanere kun får lov til å ta ut små beløp fra sine bankkontoer.

Anslag fra IMF viser at den afghanske økonomien kan komme til å krympe med opptil 30 prosent i 2021–2022.

I tillegg til at landets økonomi ligger i grus, kan bankkrisen føre til at landets mange små og mellomstore bedrifter går konkurs, ifølge rapporten. Det vil igjen ramme vanlige afghanere svært hardt.