Brakseier for Maduros parti i lokalvalg i Venezuela

Allierte av Venezuelas president Nicolás Maduro, som her avlegger stemme sammen med barnebarnet, gjør det bra i lokalvalgene i landet. Opposisjonen deltar for første gang på tre år. Foto: Javier Vegas / AP / NTB
Allierte av Venezuelas president Nicolás Maduro, som her avlegger stemme sammen med barnebarnet, gjør det bra i lokalvalgene i landet. Opposisjonen deltar for første gang på tre år. Foto: Javier Vegas / AP / NTB Foto: NTB

Den venezuelanske regjeringen til president Nicolás Maduro har vunnet stort i landets lokalvalg, ifølge valgmyndighetene.

Maduro-allierte har vunnet 20 av landets 23 guvernørvalg, samt ordførervalget i hovedstaden Caracas. Opposisjonen i landet er splittet og stiller i sitt første valg på tre år.

Mer enn 130 internasjonale valgobservatører, de fleste av dem fra EU, var utstasjonert i hele Venezuela. Valgobservatørene er ett av flere tiltak som er ment å gjenopprette tilliten til landets valgsystem, men frammøtet var lavt.

Det er første gang på 15 år at EU har sendt valgobservatører til Venezuela. De ble sendt etter krav fra opposisjonen, som er i forhandlinger med Maduro-regjeringen for å finne en løsningen på den politiske krisen i landet.

Samtalene, som startet i august, har blitt holdt i Mexico og ledet av Norge. De ble satt på vent i oktober etter at en av Maduros nære allierte ble utlevert til USA.

Maduro ble gjenvalgt i mai 2018 i et valg deler av opposisjonen boikottet og USA, EU og Organisasjonen av amerikanske stater (OAS) kritiserte.

Flere millioner venezuelanere lever i fattigdom. Samtidig er matprisene høye, og inflasjonsraten er verdens verste. De politiske, sosiale og økonomiske krisene, kombinert med at oljeprisen og -produksjonen har falt i grus, har bare forverret seg under pandemien.

Personvernpolicy