Krisen ved Hviterusslands grense hovedtema da Merkel møtte Stoltenberg

Nato-sjef Jens Stoltenberg og Tysklands statsminister Angela Merkel møtte pressen før fredagens samtaler.
Nato-sjef Jens Stoltenberg og Tysklands statsminister Angela Merkel møtte pressen før fredagens samtaler. Foto: John Macdougall / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tysklands statsminister Angela Merkel møtte Natos generalsekretær Jens Stoltenberg fredag. Situasjonen ved grensa mellom Polen og Hviterussland var hovedtema.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg til migrantkrisen var russisk militæraktivitet nær Ukraina et viktig tema i samtalen mellom Stoltenberg og den avtroppende tyske lederen, som fant sted i Berlin fredag.

Merkel fremhevet også at Tyskland har kommet nærmere Nato-forpliktelsen om å bruke 2 prosent av brutto nasjonalprodukt på forsvar, selv om det fortsatt er en vei å gå.

Ifølge Stoltenberg har Tyskland en avgjørende rolle i Nato-samarbeidet.

– Nato trenger et sterkt Tyskland, både politisk og militært, sa Stoltenberg.

Han omtalte også situasjonen på grensa mellom Hviterussland og de østlige EU-landene som urovekkende.

Før fredagens møte fremhevet Stoltenberg at Nato viser solidaritet med Polen, samt med Latvia og Litauen som også har opplevd strømmer av migranter fra Hviterussland.

– Det vi ser, er at (Aleksandr) Lukasjenkos regime bruker sårbare folk som pressmiddel mot andre land. Det er kynisk og inhumant, og derfor har Nato-landene i en felles uttalelse fordømt denne oppførselen, sa Stoltenberg til pressen før møtet i Berlin.

Tusenvis av migranter, hovedsakelig fra Midtøsten, oppholder seg i leirer ved den polske grensen i håp om å komme seg til EU. Vesten sier krisen er skapt av Hviterussland for å splitte EU og slå tilbake mot sanksjoner. Minsk har avvist anklagene.