India legger press på verden og på Kina

Indias statsminister Narendra Modi legger fram Indias klimamål på toppmøtet i Glasgow.
Indias statsminister Narendra Modi legger fram Indias klimamål på toppmøtet i Glasgow. Foto: Alastair Grant / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Indias løfte om klimanøytralitet innen 2070 er bedre enn det ser ut som, og kan skape momentum i klimaforhandlingene, mener en svensk ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var ikke så mange konkrete løfter i verdensledernes taler og framlegg på klimatoppmøtets første dag, men ett land overrasket, nemlig India.

– India skaper et positivt momentum i forhandlingene og kan også skape press på Kina, mener professor Björn-Ola Linnér ved Linköpings universitet, som er i Glasgow.

Storbritannias statsminister Boris Johnson åpnet COP26 med å kalle klimakrisen en dommedagsmaskin.

– Det har vært veldig tynt, veldig mye om at vi har lite tid, men uten konkrete løfter, sier Linnér.

Konkrete delmål

Slik fortsatte det til Indias statsminister Narendra Modi erklærte at India skal være klimanøytralt innen 2070. Det er 20 år etter USA og minst ti år senere enn Kina.

Men mer konkret enn et netto-nullmål langt inn i framtiden er konkrete delmål han tegnet opp i de kommende tiårene, som også kan følges opp. Og der overrasker India, sier Linnér.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

India skal redusere CO2-utslippene med en milliard tonn jevnført med tidligere mål og kutte CO2-intensiteten i økonomien med 45 prosent. I tillegg heves målet om energiproduksjon til at halvparten av energibehovet skal dekkes av fornybar energi, alt dette innen 2030.

Press om klimafinansiering

– Det blir et veldig tydelig signal til aktører i India og internasjonalt om hvor landet er på vei, sier Linnér.

Han peker på at India legger press på de rike landene ved å si at 2070-målet kan framskyndes om den rike verden lever opp til løftene om klimafinansiering.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På klimamøtet i København i 2009 lovte de rike landene å bidra med 100 milliarder dollar i året til finansiering av klimaomstillinger i fattige land. Dette løftet er ennå ikke innfridd, påpekte Modi.

Press på Kina

Indias utspill kan også legge press på Kina, som har lovet at utslippstoppen skal nås i 2030, og klimanøytralitet i 2060.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kinas statsminister Xi Jinping er ikke i Glasgow, og han sendte en skriftlig uttalelse uten nye løfter utover løftene i FN i forrige uke.

Linnér sier at det også handler om geopolitikk og å markere en lederstilling i verden.

– Kina vil framstå som leder. Mange av de sårbare landene er viktige for Kinas geopolitiske strategi, og det legger press på Kina at India nå framstår som ledende, sier han.