Biden om klimatoppmøtet: Skuffet over Russland og Kina

USAs president Joe Biden på en pressekonferanse i Roma søndag i forbindelse med G20-toppmøtet.
USAs president Joe Biden på en pressekonferanse i Roma søndag i forbindelse med G20-toppmøtet. Foto: Andrew Medichini / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs president Joe Biden sier det er skuffende at Russland og Kina ikke møter opp på klimatoppmøtet og skjerper sine forpliktelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland president Vladimir Putin og Kinas president Xi Jinping er ikke ventet å møte opp på klimatoppmøtet i Glasgow. Landene sender likevel delegasjoner.

– Skuffelsen er at Russland og Kina i grunn ikke møter opp med tanke på noen forpliktelser til å håndtere klimaendringene. Og det er en grunn til at mange bør være skuffet, sier Biden.

Biden stiller selv til klimatoppmøtet uten å ha fått på plass sin store klimaplan på hjemmebane ennå. Det er også blitt omtalt som en skuffelse av klimaaktivister.

Presidenten håper imidlertid at hans enorme klima- og velferdspakke, et ledd i hans build back better-politikk, kan komme til avstemning i Kongressen allerede til uka.

Biden måtte også svare på spørsmål om erklæringen G20-landene tidligere på dagen hadde kommet fram til om klimaendringer. Den er blitt kritisert for å være vag og inneholde lite om hvordan målene skal nås.

– Jeg synes vi gjorde konkrete fremskritt, delvis på grunn av forpliktelsene USA har brakt til torgs, sier Biden.