Mette Frederiksen under kraftig press om slettede mink-tekstmeldinger

Mette Frederiksen er i hardt vær i forbindelse med masseavlivingen av mink i fjor.
Mette Frederiksen er i hardt vær i forbindelse med masseavlivingen av mink i fjor. Foto: Olafur Steinar Gestsson / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den danske Minkkommisjonen sliter med å finne tekstmeldinger som statsminister Mette Frederiksen sendte til kolleger da de besluttet å avlive alle landets mink i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag ble det kjent at Mette Frederiksen, samt to av hennes nærmeste medarbeidere, har slettet tekstmeldinger fra dagene da avgjørelsen ble tatt i november 2020. Frederiksen har nemlig innstilt telefonen sin til å slette tekstmeldinger automatisk etter 30 dager.

Overfor dansk TV2 understreker Frederiksens kontor at det ikke er foretatt en målrettet sletting av de relevante meldingene, og at de har ivaretatt loggføringsplikten.

Minkkommisjonen jobber nå for å få gjenopprettet tekstmeldingene, noe også regjeringens støttepartier krever, skriver TV2.

Kommisjonen skal kartlegge hva som foregikk i dagene da Danmarks regjering besluttet å avlive 15 millioner mink, til store internasjonale protester. Bakgrunnen var at coronaviruset hadde spredt seg fra mennesker til mink, og deretter mutert i minken og spredt seg tilbake til mennesker.

Det viste seg imidlertid i løpet av kort tid at regjeringen ikke hadde noe juridisk grunnlag for å foreta en slik masseavliving. Danmarks daværende mat- og fiskeriminister, Mogens Jensen, gikk av kort tid senere.

Frederiksen skal møte for kommisjonen 9. desember.