Fire amerikanere døde av «mystisk sykdom» – smittet via duftspray

Epidemiologer slo alarm da den tropiske bakterien Burkholderia pseudomallei begynte å ta liv i den amerikanske delstaten Texas tidligere i år. Slik ser bakterien ut fire dager etter inkubasjon.
Epidemiologer slo alarm da den tropiske bakterien Burkholderia pseudomallei begynte å ta liv i den amerikanske delstaten Texas tidligere i år. Slik ser bakterien ut fire dager etter inkubasjon. Foto: CDC
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var tidligere i år at en tropisk sykdom oppsto i den svært lite tropiske delstaten Kansas i USA. Den første pasienten mistet livet. Siden omkom ytterligere tre personer, mens epidemiologer febrilsk lette etter smittekilden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Legene forsto først ikke hva slags sykdom som hadde rammet delstaten som ligger omtrent midt i USA.

De smittede fikk pustevansker, ble svært slappe, opplevde svimmelhet og ble kvalme. Blodprøver kunne bekrefte at samtlige var smittet av bakterien Burkholderia pseudomallei, en bakterie som blant annet er å finne i vann i Thailand, Malaysia, Singapore og nordlige Australia, langt fra Midtvesten i USA.

Så hvordan dukket den opp i Kansas?

Frem til smitteutbruddet i mars var alle amerikanske smittetilfeller av Burkholderia pseudomallei koblet til reise, men da utbruddet i Kansas kom var det reisestopp som følge av pandemien, og ingen av de smittede eller deres familiemedlemmer hadde vært ute av landet på lang tid.

Epidemiologer slo alarm

US Centers for Disease Control and Prevention (CDC) gikk ut med en advarsel i juni. Tre smittetilfeller hadde så langt blitt oppdaget i USA, og sykdommen hadde også spredt seg til delstatene Texas og Minnesota. Siden da har fire personer blitt smittet, hvorav to har mistet livet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

CDC satte en gruppe epidemiologer på saken, men alle spor stanset i Kansas. Bakterien er avhengig av både varme og fukt for å overleve, så epidemiologene slo seg sammen med lokale biologer og tok en titt på badet til de smittede.

– Det var som å dra på fisketur uten noen som helst pekepinne på hvor fisken faktisk er å finne. Vi testet alt fra hudkremer, til såper og andre produkter de hadde oppbevart på badene sine, sier epidemiolog Jennifer McQuiston til CNN.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge epidemiologen kan bakterien, under riktige forhold, som for eksempel på et varmt bad, overleve i en flaske håndsprit.

(Saken fortsetter under bildet).

Det er lite som minner om trope i jordbruksdelstaten Kansas. Foto: Steven Hausler / AP/NTB
Det er lite som minner om trope i jordbruksdelstaten Kansas. Foto: Steven Hausler / AP/NTB

Svaret lå i en duftspray

Gjennombruddet kom da en person ble smittet og omkom i delstaten Georgia i juli. Epidemiologene samlet sammen alle produkter de smittede hadde til felles og testet produktene. Så fikk de et treff.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakterien ble funnet i en aromaterapiflaske med navnet «Better Homes & Gardens Lavender & Chamomile Essential Oil Infused Aromatherapy Room Spray with Gemstones». Produktet produseres i India og blir solgt i den amerikanske giganten Walmart.

Walmart har siden trukket tilbake produktet.

– Vi var lettet over å endelig kunne peke på en konkret smittekilde og få informasjonen ut til offentligheten. Vår største frykt var at hva enn som smittet de fire som mistet livet kunne befinne seg i andre hjem og være til fare for befolkningen, sier McQuiston.

(Saken fortsetter under bildet).

Bakterien ble funnet i denne typen spray fra «Better Homes and Gardens».
Bakterien ble funnet i denne typen spray fra «Better Homes and Gardens».

Kom trolig fra steiner

Ifølge CDC er det uklart hvilken komponent i sprayen som er blitt kontaminert (besmittet), men de mistenker at det kan være mineralene i sprayen. Dersom områdene steinene er hentet fra er infisert, og steinene ikke blir sterilisert før de havner i flaskene, så kan de bære med seg bakterier inn i produktet. Steinene kan også ha skapt et lite mikromiljø i flasken og dermed gitt bakterien god grogrunn.

Det er usikkert hvordan pasientene ble smittet, men flere skal ha sprayet putene sine med lavendelduften før de la seg.