Australia setter mål om nullutslipp innen 2050

Australia vil kutte CO2-utslippene til netto null innen 2050, sier statsminister Scott Morrison. Landet er blant dem i verden med størst CO2-utslipp per innbygger. Foto: Lukas Coch / AAP Image via AP / NTB
Australia vil kutte CO2-utslippene til netto null innen 2050, sier statsminister Scott Morrison. Landet er blant dem i verden med størst CO2-utslipp per innbygger. Foto: Lukas Coch / AAP Image via AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Australia vil kutte CO2-utslippene til netto null innen 2050, sier statsminister Scott Morrison. Han setter imidlertid ikke nye, kortsiktige mål for kutt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Australiere ønsker en 2050-plan for netto nullutslipp som gjør det rette med tanke på klimaendringene og sikrer framtida deres i en verden som endrer seg, sa Morrison.

Australia er blant landene med størst CO2-utslipp per innbygger og en av verdens største eksportører av kull og gass.

Ingen nye 2030-mål

Morrison har vært under økende press for å sette mer ambisiøse klimamål, både fra klimaaktivister, men også allierte som USA og Storbritannia, samt naboer i Stillehavet, som er svært sårbare for klimaendringene.

Han setter likevel ikke mer ambisiøse mål for 2030, et tiltak som ses på som kritisk for å få bukt med klimaendringene, og sier han vil arbeide for å holde landets kullgruver åpne.

– Vi vil at våre tunge industrier, som gruvedriften, fortsatt skal være åpne, konkurransedyktige og tilpasse seg, slik at de holder seg levedyktige så lenge den globale etterspørselen tillater det, skriver han i en kommentar publisert av statsministerens kontor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil ikke la seg belære

Australia har tidligere forpliktet seg til å redusere utslippet av klimagasser med 26–28 prosent fra 2005-nivå, et mål Morrison har hevdet både vil nås og overgås.

– Vi vil ikke la oss belære av andre som ikke forstår Australia. Den australske måten handler om hvordan man gjør det, ikke om man gjør det. Det handler om å få det gjort, skriver han i kommentaren.

Kunngjøringen kommer noen dager etter at FNs generalsekretær António Guterres sa at den nåværende klimasituasjonen er å ligne med en «enveisbillett til katastrofe», og like før FNs klimakonferanse COP26.

Konferansen starter 31. oktober og varer til 12. november.