Norge lover å ikke blande seg inn i Tyrkias indre anliggender

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan truet i forrige uke med å kaste ut ambassadørene fra ti vestlige land, blant dem Norge. Foto: AP / NTB
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan truet i forrige uke med å kaste ut ambassadørene fra ti vestlige land, blant dem Norge. Foto: AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan vil likevel ikke kaste ut vestlige ambassadører, blant dem Norges, etter at de mandag kom med en felles uttalelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan truet i forrige uke med å kaste ut ambassadørene fra ti vestlige land, blant dem Norges ambassadør Erling Skjønsberg.

Bakgrunnen var en felles uttalelse fra de ti ambassadørene der de skrev at fengslingen av filantropen Osman Kavala kaster en skygge over Tyrkia.

– Vi ber Tyrkia sikre at han blir løslatt umiddelbart, het det i uttalelsen.

Inn på teppet

Dagen etter uttalelsen ble ambassadørene innkalt på teppet til tyrkisk UD, der de mottok en skarp protest.

Erdogan fulgte opp og truet med å erklære dem persona non grata i Tyrkia.

– Jeg har gitt vår utenriksminister beskjed om at vi ikke kan unne oss den luksus å huse dem i vårt land, sa han i en kommentar som ble gjengitt av tyrkiske medier.

Lover å respektere

Mandag skulle de ti ambassadørenes skjebne diskuteres i et regjeringsmøte i Ankara. Samme dag sendte USAs ambassade i landet, samt Canadas, Nederlands og New Zealands ambassader ut likelydende Twitter-meldinger der de med henvisning til Wien-konvensjonens artikkel 41 lover å ikke blande seg inn i Tyrkias indre anliggender, ifølge Reuters.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Wien-konvensjonen fra 1961 regulerer diplomatisk samkvem, og i artikkel 41 heter det:

«Enhver person som har privilegier og immunitet plikter, uten at dette får betydning for privilegiene og immuniteten, å respektere mottakerstatens lover og bestemmelser. De plikter videre å avholde seg fra å blande seg inn i mottakerstatens indre anliggender».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Re-tvitret

Norges, Sveriges, Danmarks og Finlands ambassader i landet retvitret meldingen fra den amerikanske ambassaden.

Utenriksdepartementets pressevakt Siri R. Svensen understreker overfor NTB at dette kun «er en presisering av at ambassaden med Kavala-uttalelsen ikke har brutt Wien-konvensjonen om diplomatiske relasjoner».

– Vi vil fortsette å oppfordre Tyrkia til å overholde demokratiske og rettsstatlige standarder som landet har forpliktet seg til under den europeiske menneskerettighetskonvensjonen, sier Svensen. Avblåser trussel

Artikkelen fortsetter under annonsen

Erdogan tar imidlertid uttalelsen fra ambassadene som en seier og avblåser trusselen om å kaste ut ambassadørene.

– Det viser at de har tatt et steg tilbake fra bakvaskelsene av vårt land, sa han mandag kveld, ifølge AFP.

– De kommer til å være mer forsiktige heretter, legger han til.

Frikjent, men pågrepet

Kavala har sittet fengslet uten dom siden 2017 for angivelig å ha vært involvert i protestene i Geziparken i Istanbul i 2013. Han ble i fjor frikjent for dette, men arrestert igjen umiddelbart.

Kavala er blitt fremstilt som et symbol på Erdogans økende intoleranse overfor kritikere. Internasjonale observatører og menneskerettsaktivister har gjentatte ganger bedt om at Tyrkia slipper fri Kavala og den kurdiske politikeren Selahattin Demirtas. Sistnevnte har vært fengslet siden 2016, og kritikerne mener de begge er fengslet av politiske årsaker.

Det benekter Tyrkia, som insisterer på at rettsvesenet er uavhengig.

Den europeiske menneskerettsdomstolen er ikke enig og anklager Tyrkia for å bryte menneskerettskonvensjonen ved å holde Kavala fengslet.