Forskere om norske soldater i Libanon:

«Regjeringen var så ivrige etter å støtte FN og USA at den tok avgjørelser den ikke forsto konsekvensene av»

Norske UNIFIL-soldater ble første gang sendt på en såkalt fredsbevarende operasjon i Libanon våren 1978. Men det var langt fra fredelig i Libanon da de første soldatene ankom landet. Området FN-styrken skulle inn i, var en krigssone. Soldatene møtte livsfarlige situasjoner og havnet fort i kryssilden mellom ulike grupper som sloss mot hverandre på bakken.
Norske UNIFIL-soldater ble første gang sendt på en såkalt fredsbevarende operasjon i Libanon våren 1978. Men det var langt fra fredelig i Libanon da de første soldatene ankom landet. Området FN-styrken skulle inn i, var en krigssone. Soldatene møtte livsfarlige situasjoner og havnet fort i kryssilden mellom ulike grupper som sloss mot hverandre på bakken. Foto: Odd Steinar Tøllefsen/NTB

Historikere har nå gått gjennom klassifiserte dokumenter for å forstå hva som egentlig skjedde i kulissene da Norge nesten umiddelbart svarte ja til å delta i FN-styrken. Men tidligere UNIFIL-soldat Harald Stanghelle er skeptisk til noen av forskernes analyser.