Sør-Korea har skutt opp egen romrakett for første gang

Nuri-raketten er den første som Sør-Korea har produsert selv. Torsdag ble den skutt ut fra Naro romfartssenter i Goheung. Foto: Korea Pool / Yonhap via AP / NTB
Nuri-raketten er den første som Sør-Korea har produsert selv. Torsdag ble den skutt ut fra Naro romfartssenter i Goheung. Foto: Korea Pool / Yonhap via AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sør-Korea har for første gang skutt opp en romrakett som landet selv har utviklet og produsert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utskytingen beskrives som et viktig skritt i landets vei mot et satelittutskytingsprogram.

Sørkoreanske medier melder at raketten greide å levere den 1,5 tonn tunge lasten som skal gå i bane rundt jorden, og som består av en klump med rustfritt stål og aluminium.

Utskytingen ble fulgt av landets president Moon Jae-in, og da lasten ble satt i bane rundt Jorden, brøt det ut jubel og applaus i kontrollrommet.

Tiende land i verden

Sør-Korea har siden begynnelsen av 1990-tallet vært avhengig av andre land for å skyte ut satellitter. Fra før av har ti av verdens land greid å sende satellitter ut i verdensrommet med egen teknologi. Nabolandet Nord-Korea var den foreløpig siste som har skaffet seg kapasitet til å sende ut egne satellitter.

Kun seks land har imidlertid greid å plassere en last på minst 1 tonn i kretsløp rundt Jorden, og Nord-Korea er ikke blant dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sikter mot månen

Torsdagens utskyting er svært viktig for Sør-Koreas romfartsambisjoner. Planen er å utplassere mer avanserte kommunikasjonssatellitter samt militære etterforskningssatellitter.

Landet ønsker også å sende en sonde til månen innen 2030.

Nuri-raketten er 47 meter lang og består av tre deler. Den første delen er ventet å lande i sjøen sørvest for Japan etter å ha skilt fra resten av raketten. Den andre delen er ventet å falle i Stillehavet øst for Filippinene. Mens den tredje og minste delen frakter lasten og er ment å gå i bane rundt Jorden.